Vijesti

Volvo Car Group – revolucionaran način pohrane električne energije

Volvo je razvio revolucionarni koncept ultralaganih strukturalnih komponenti za pohranu energije koji bi trebao poboljšati energetsku učinkovitost budućih električnih vozila. Materijal sastavljen od ugljičnih, nano strukturiranih baterija i super kapacitatora, nudi lakše pohranjivanje energije koje zahtijeva manje prostora u automobilu, smanjuje troškove i ekološki je prihvatljivo.

Projekt kojeg financira Eurpska Unija udružio je Imperial College London i osam europskih kompanija i instituta. Volvo je jedini proizvođač automobila koji sudjeluje u ovom projektu. Partneri su uspjeli napraviti izvodivo rješenje potpuno suprotno velikim, teškim i skupim baterijama u aktualnim električnim i hibridnim automobilima, ali uz zadržavanje učinkovitosti kada su u pitanju snaga i performanse. Istraživački projekt trajao je preko tri i pol godine, a sada je realiziran u formi karoserijskih panela na eksperimentalnom Volvu S80.

Odgovor je pronađen u kombinaciji ugljičnih vlakana i polimerskih smola, što je rezultiralo naprednim nanomaterijalom i strukturalnim superkapacitatorom. Ojačani sendvič od karbonskih vlakana umetnut je u karoserijske dijelove automobila kao što su vrata, poklopac prtljažnika i kućište za rezervni kotač, čime se značajno štedi prostor. Najprije se postavi sloj ugljika, uobliči i zatim peče kako bi se stvrdnuo. Kapacitatori su integrirani u sam materijal koji se može koristiti umjesto klasičnih karoserijskih dijelova, kako bi pohranjivali energiju.

Materijal se dopunjava regeneracijom kočione sile ili punjenjem preko utičnice. Nakon toga se dobivena energija šalje u električni motor. Ovaj materijal ne samo da nudi brže punjenje i pohranjivanje energije od konvencionalnih baterija, nego je istovremeno i čvrst i savitljiv.

Volvo je krenuo s evaluacijom tehnologije stvaranjem dvije komponente za testiranje i razvoj. To su poklopac ptrljažnika i prekrivač stražnjeg dijela motornog prostora u Volvu S80. Poklopac prtljažnika je funkcionalna komponenta koja ima potencijal da zamijeni standardne baterije u današnjim automobilima. Lakši je od standardnog poklopca i ne utječe na volumen prtljažnika. Novi materijal može bez problema zamijeniti upornu sponu, koja stabilizira prednji dio automobila i start-stop bateriju. To štedi više od 50% mase, a dovoljno je jako da energijom snabdijeva 12- voltni sustav automobila. Vjeruje se da bi zamjena postojećih komponenti električnog automobila novim materijalima mogla smanjiti masu za preko 15%. To ne samo da je jeftinije, već je i ekološki prihvatljivije.

Električni automobili igraju veliku ulogu u budućoj proizvodnoj ponudi Volva, a kompanija će nastaviti s razvojem inovativnih i naprednih tehničkih rješenja za automobile budućnosti.