Vijesti

Volvo Car Torslanda slavi 50 godina postojanja

U trenutku kada slavi 50 godina postojanja, proizvodni Volvov pogon u Torslandi prolazi kroz najveći proces obnove u svojoj povijesti. Proslava 50-te godišnjice rada pogona u Torslandi okrunjena je inauguracijom nove radionice za karoserije, koja je dio opsežne investicije Volva u novu SPA arhitekturu, a koja će biti osnova fleksibilnog razvoja i proizvodnje nadolazećih Volvo modela.

Investicije Volva u SPA platformu od 2011. do 2015. godine nadmašit će iznos od 70 milijardi švedskih kruna. Polovica od tih ulaganja odnosi se na Švedsku, s naglaskom na širenje i unapređenje proizvodnih pogona. Ove investicije predstavljaju važnu priliku za postizanje uspješne budućnosti pogona u Torslandi.

“Govorimo o projektu gigantskih razmjera, koji je vrijednošću na razini izgradnje Oresund mosta koji spaja Švedsku i Dansku. Velika čast iskazana je pogon u Torslandi i time što ondje počinje proizvodnja potpuno novog Volva XC90.”, istaknuo je Lars Wrebo, stariji dopredsjednik odjela za proizvodnju.

Povijest pogona u Torslandi započela je 1957. godine. Potražnja za automobilima rasla je usporedo s rastom životnog standarda. Stara tvornica u Lundbyju nije se mogla više širiti, pa je dvije godine kasnije, u ožujku 1959. godine, Volvo kupio četiri milijuna kvadratnih metara zemlje u Sörredsdalenu, na otoku Hisingen, sedam kilometara zapadno od stare tvornice. To je bio najveći kupljeni komad zemlje u povijesti Švedske, a 4. studenog 1959. godine počela je izgradnja pogona koji će vremenom postati Volvo Car Torslanda.