Vijesti

Volvo testira cestovne magnete za precizno pozicioniranje autonomnih automobila

Volvo je dovršio istraživački projekt u kojem je koristio magnete ugrađene u cestu, kako bi autonomni automobil lakše odredio svoju poziciju. Istraživanje, koje je u strateškoj suradnji financirala Švedska transportna administracija (Trafikverket) potencijalni je ključ implementacije autonomnih, odnosno samovozećih vozila.

Pouzdano i naglašeno precizno pozicioniranje jedan je od ključnih elemenata u razvoju tehnologije autonomnih vozila. I dok tehnologije za pozicioniranje kao što su GPS i kamere imaju ograničenja pod određenim uvjetima, magneti integrirani u samu cestu ostaju nedirnuti od fizičkih prepreka i loših vremenskih uvjeta.

“Magneti stvaraju nevidljivu prugu koja doslovce utire put maksimalno preciznom pozicioniranju automobila. Testirali smo tehnologiju u nekoliko aspekata i pri različitim brzinama, a rezultati su obećavajući.”, ističe Jonas Ekmark iz odjela preventivne sigurnosti pri Volvo Car grupaciji.

Volvo automobili igraju vodeću ulogu u pilotskom projektu autonomne vožnje u kojoj će 100 samovozećih Volvo automobila svakodnevno prometovati groz švedski grad Gothenburg.

“Naš je cilj omogućiti automobilu posve samostalnu vožnju. Precizno i pouzdano pozicioniranje je neophodna predispozicija za autonomnu vožnju. Sasvim je moguće autonomna vozila bez problema implementirati u postojeću prometnu infrastrukturu, uz jednostavan dodatak magneta u postojeće oznake na cesti.”, pojašnjava Jonas Ekmark.