Testovi / Volvo

Volvo V60 D5

Volvo karavanske inačice svojih modela označava slovom V, a limuzinske slovom S. Tako je najnoviji model, ove švedske tvrtke u kineskom vlasništvu, naziva V60 za karavan i S60 za limuzinu. Nakon što smo vam u dva navrata predstavili limuzinu, dakle S60, vrijeme je za karavan, odnosno V60.

Već na prvi pogled je vidljivo da se ovdje ne radi o gospodarskom vozilu, odnosno karavanu kojemu je osnovna namjena prijevoz stvari, već o stilski dotjeranom automobilu u koji ćete lakše ubaciti komplet palica za golf, nego u limuzinu. Ovaj automobil ne izgleda kao naknadno napravljena izvedenica iz limuzinske karoserije, što se u masu slućajeva zna dogoditi, veće je to automobil koji, sa svih strana gledano, izgleda kao jedinstven i uspješno dizajniran proizvod.

Iako je karavan, Volvo V60 izgleda dovoljno sportski i elegantno u isto vrijeme, tako da je potrebno, prije kupnje, dobro razmisliti koju karoserijsku izvedbu kupiti. Obje, i S i V izgledaju jednako atraktivno.

Pri dizajniranju modela V60 svjesno je žrtvovan volumen prtljažnika zbog atraktivnosti dizajna i u ovom tržišnom segmentu, kojemu ovaj automobil pripada to nije zamjerka već prednost. Samim time Vovlo V60 nema najveći prtljažni u klasi da bi se time pohvalio ali ima određena rješenja konfiguracije prtljažnog prostora za svaku pohvalu. Tako stražnja klupa nije, uobičajeno, dvotrečinski dijeljiva, već je trodjelna. Naime, za potrebu prijevoza dugačkih, užih predmeta moguće je preklopiti samo srednji dio, ostavljajući jednak komfor za četiri osobe, dvije na prednjim i dvije na stražnjim sjedalima.

Sama sjedala moramo posebno pohvaliti, jer svojom veličinom, oblikom, tvrdočom i mogućnostima podešavanja pogoduju duljim putovanjima, bilo da se vozite na prednjim ili stražnjim.

Odabir materijala u unutrašnjosti je na iznimno visokom nivou, a obloge prtljažnog prostora ne zaostaju ničime u odnosu na kabinu pa kad otvorite prtljažnik, nemate srca ubaciti neki prljavi ili predmet oštrih rubova. Za takve stvari su u Volvu predvidjeli posebne obloge, a koliko daleko su išli u razmišljanju govore detalji poput izvrsno postavljene mreže za zaštitu putnika od prtljage, njenog jednostavnog postavljanja, bez obzira radi li se o osnovnom ili povečanom prtljažnom prostoru s preklopljenim naslonima stražnjih sjedala ili pak činjenice da pokrov prtljage ima svoje mjesto u prtljažniku i ne morate ga ostaviti kod kuće kada se odlučite za prijevoz večih predmeta, što je slučaj kod mase drugih karavana ili monovolumena.

Tehnički gledano, V60 je isti kao i S60. Jenaka je ponuda paketa opreme i motora pa je i ovaj testni model imao D5 motor koji smo vam opisali u predstavljanju jednog od isprobanih Volva S60, no karavan smo, očito malo nježnije vozili, obzirom da je prosječna potrošnja iznosila svega 8,2 l na 100 km.

Uglavnom, nakon isprobane i jedne i druge karoserijske izvedbe, ne možemo se odlučit koji bismo rađe. I S60 i V60 izgledaju jednako atraktivno.

Tags: / /