sport

Williams: Izmjena pravila je naša prilika

Zamjenica direktora Williamsa, Claire Williams, vjeruje kako njena momčad može iskoristiti novi tehnički pravilnik u svoju korist, baš kao što su to iskoristili i 2014.

Williams je od 2011. do 2013. godine proživio najgore sezone te nisu uspjeli ostvariti bolji rezultat od osmog mjesta u poretku konstruktora. U 2013. su čak pali i na deveto mjesto sa samo pet bodova na svome kontu.

Međutim, promjena pravilnika koja je nastupila 2014. godine označila je novu hibridnu eru i momčad iz Grovea je to uspješno iskoristila kako bi se pomaknuli prema samom vrhu poretka. Te godine ostvarili su osam postolja, a na kraju su upisali treće mjesto u poretku konstruktora.

Ipak, Williams je posljednje dvije sezone pao malo u poretku, ponajviše zbog uspona Ferrarija i Force Indije, ali Claire vjeruje kako njena momčad opet može sve okrenuti u svoju korist.

“Da, zasigurno. To je prilika kakvu pruža nova promjena pravila. Napravili smo to odlično 2014. i volim misliti da, kada sve skinete s bolida, kada počnete s osnovne platforme, da je sve jednostavnije jer ne morate tražiti performanse u marginama postojećih pravila,” rekla je Williams.

Nova pravila kao glavnu pretpostavku imaju promjenu fokusa s pogonske jedinice na performanse aerodinamike. To pak znači da će veliki zaokret, kakav je bio 2014., biti teško postići. Williamsova ipak vjeruje da je njena momčad sposobna razviti kompetitivan stroj.

“Naše aero performanse su tamo da ih svi vide i procijene. Ali dečki u momčadi su to dobro napravili 2014. i dobra su ekipa. Znaju što rade. Mi im moramo samo vjerovati da će nas uvesti u novu sezonu s pogledom na svako područje, iz svakog kuta i da su sve evaluirali kroz proces razvoja aerodinamike.”

“Svi ciljevi koje smo im zadali proteklih devet mjeseci, u vezi razvoja novog bolida, ispunjeni su. Morali smo im ponovno postaviti nove ciljeve. Imam vjere u tu grupu. Hoćemo li morati raditi još malo, vidjet ćemo na testiranju u veljači,” dodala je Claire.

Još prošle sezone je potvrđena vozačka postava u Groveu. Tada je objavljeno da će se momčadi priključiti mladi Kanađanin, Lance Stroll, koji bi za momčadskog kolegu trebao imati Valtterija Bottasa. Međutim, iznenadna odluka o umirovljenju Nice Rosberga, vrlo vjerojatno znači da Bottas odlazi u Mercedes pa se očekuje povratak Felipea Masse u Williams.

Izvor: GP1.hr