sport

Wolff: Došli smo do maksimuma u performansama

Mercedes je dostigao maksimum u performansama pod trenutnim pravilima Formule 1, tvrdi šef momčadi, Toto Wolff.

Mercedes je ove godine u Japanu osigurao svoj treći uzastopni naslov svjetskog konstruktorskog prvaka dok njihovi vozači, Nico Rosberg i Lewis Hamilton, još uvijek vode bitku za naslov svjetskog vozačkog prvaka.

Međutim, statistika pokazuje da Mercedes nije bio toliko dominantna momčad kakva je bio u prve dvije sezone V6 turbo hibridne ere. Nakon 19 utrka na kontu imaju 679 bodova što je 24 boda manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Nakon 19 utrka 2015. godine, njemačka momčad je imala rekordnih 15 startova s prve dvije pozicije, a ove godine im je to pošlo za rukom ‘tek’ 12 puta. Također, ove su godine šest puta završavali 1-2, a lani su to učinili 12 puta.

“Maksimizirali smo performanse, što je normalno na kraju jednog ciklusa pravila i kad se to dogodi sve postaje marginalno. Tu se trenutno nalazimo i moramo ostati fokusirani na svaki detalj,” rekao je Wolff.

Austrijanac je nekoliko puta ove sezone rekao da rivali sustižu Mercedes, ali ovo je prvi puta da je priznao kako je njegova momčad dotakla gornju granicu trenutnog pravilnika. Wolff je bio kritičan prema odluci Formule 1 da iduće godine promijeni pravila te smatra da će to samo proširiti, a ne smanjiti razmake između momčadi.

“U pogledu naših performansi, nije bila tako dominantna sezone kakva je bila prošle godine, a po meni je to umanjivanje povratka momčadi pod stabilnim pravilnikom. To smo uvijek govorili, ostavite pravila na miru. Ostavite pravila na miru i razmak u performansama će se smanjiti i odjednom ćemo svi imati dobro utrkivanje. No, onda se netko odlučio izmisliti nešto novo za iduću godinu i opet smo na početku,” dodao je Wolff.

Izvor: GP1.hr