Alfa Romeo / Testovi

Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 105 KS

Alfa Romeo GiuliettaAlfa Romeo Giulietta novijeg doba predstavljena je svijetu na Ženevskom sajmu automobila 2010. godine. Kažemo, novijeg doba iz razloga što se ovo ime pojavilo prije u povijesti ove talijanske marke i, zanimljivo, uvijek pobudilo posebnu pažnju. Prvi puta 1954., drugi puta 1977. i treći puta, rekosmo 2010. godine.

Ova posljednja generacija, nazovimo to tako je skoro dobila brojčanu oznaku, kako što su u to doba nazivani svi Alfini modeli pa je kao nasljednica modela 147, trebala nositi oznaku 149, no onda je ipak pala odluka da se posegne za popularnim imenom Giulietta. Pretpostavljamo zbog drastično izmijenjenog dizajna, koji se oslanja na retro izgled ultrasportskog 8C, a vidimo ga sada na svim Alfama, uključujući i posljednju u nizu, model 4C.

Radi se o stilu koji ne kopira ideje i dizajnerske smjernice konkurentskih marki i zbog kojeg je svaki primjerak pa tako i Giulietta izdaleka prepoznatljivo Alfa Romeo. Zanimljiv akombonacija retro elemenata i najnovije tehnologije, s naglaskom na performanse, odnosno gotovo sportska vozna svojstva svakog modela, neovisno o motoru.

Da, čak i najslabiji motor u ponudi, kakav je imao testni primjer redizajnirane Giuliette opravdava naziv Cuore Sportivo.

Sam redizajn modela za 2014. godinu je stvarno blagi pa će nov model na cesti iz prve preoznati tek zaljubljenici u ovu marku. Radi se o diskretno izmjenjenoj rešetki maske, obrubima svjetala za maglu i dizajnu naplataka i to je sve što je izmjenjeno izvana. Iznutra također vrlo malo. Nema više onih “avionskih” prekidača i sada svaki automobil, neovisno o razini serijske opreme ima Uconnect audio sustav, koji omogućuje spajanje telefona te reprodukciju audio sadržaja iz više izvora, uključujući USB. Sve je upravljivo putem dodirnog zaslona pa sada taj središnji dio izgleda u poptunosti u skladu s današnjim trendovima u autoindustriji, gdje su standardni audio uređaji zamijenjeni multifunkcionalnim, tzv. infotainment sustavima, s dodirnim zaslonom.

Dakle, tehnološki blago osvježen automobil zadržao je gotovo u potpunosti isti izgled, čime Alfa Romeo daje do znanja da se radi o bezvremenskom dizajnu automobila.

Od novosti na hrvatskom tržištu, vrijedi istaknuti promjenu u razini opreme, gdje je uveden nešto slabiji paket koji cjenovno približuje Giuliettu onima kojima se oduvijek sviđala, ali si ju nisu mogli priuštiti. Na ovaj način je postignuta početna cijena od 151.454 kn za desel, odnosno 151.953 kn za benzinski model. Ako se prisjetimo 2010., ovo je značajan korak, jer tada je početna cijena automobila bila oko 22.000 eura, s time da nije imao neke od spomenutih elemenata opreme poput spomenutog Uconnect sustava.

Zahvaljujući novom sustavu obračuna trošarina, diesel je čak nešto jeftiniji od benzinca iste snage. Radi se o motorima snage 105 KS, od kojih smo isprobali benzinski,

Kada smo prvi puta imali Giuliettu na testu, netom nakon pojave na tržištu, početni benzinski motor imao je snagu 120 KS i tada smo rekli da se radi o izvrsnom motoru koji osigurava zavidna vozna svojstva, što je rijetko kod automobila s početnim motorom iz ponude.

Sada, kada se isti motor, a radi se o 1,4-litrenom turbo benzinskom četverocilindričnom motoru, nudi u izvedbi s 15 KS manje, pristupili smo testu s posebnim zanimanjem. Kada samo pročitate snagu i dimenzije vozila, naravno da ste skeptični, no več zvuk motora daje do znanja da se u alfi nisu kockali s reputacijom.

Zahvaljujući jedinstvenom DNA sustavu koji mijenja parametre rada motora, reakcije na papučicu gasa i tvrdoću servo upravljača, Giulietta i s ovim motorom osjetno mijenja ćud te se iz pitome limuzine pretvara u ozbiljnog trkača. Istovremeno, prosječna potrošnja goriva je na granici od svega 7 l na 100 km.

OK, netko će sada reći da to s benzinskih 105 KS ipak nije moguće, ali u praksi je stvarno pozitivno iskustvo te smo automobil daleko češće vozili u N (Normal) položaju od D (Dynamic), jer stvarno nije bilo potrebe, iako je razlika znatna. Da, D režim rada je za svakodnevnu vožnju predinamičan, no ljepota tog sustava i jest u tome da je N dovoljno, a D postoji za one trenutke kada se želite izguštati i realno, zbog toga i kupujete Alfa Romeo. Tu je još i treći, A (Allweather) mod koji omogućuje lakšu upravljivost na skliskim podlogama.

Dakle, Alfa Romeo Giullieta je sada blago redizajnirana i još dostupnija, a zahvaljujući tome što  su “talijanski konji” temperamentniji od većine ostalih i njih 105 je sasvim dovoljno za potpuno uživanje u vožnji. Inače, isti motor nudi se u izvedbi 105, 120 i 170 KS. Tome dodajmo 2 turbo diesel-a od 105 i 150 KS te posebnu benzinsku izvedbu Quadrifoglio Verde… Uf…

Alfa Romeo Giulietta je istinski vozački automobil i poseban primjerak u kategoriji kompaktnih automobila, tzv. tržišnom C segmentu. Koji motor ćete odabrati ovisi o vama, no zaboravite predrasude i isprobajte ovaj, najslabiji, prije konačne odluke.

Na kraju još spomenimo jamstvo u trajanju od 5 god ili 120.000 km kojim se jamči kvaliteta novih modela marki Fiat i Alfa Romeo na hrvatskom tržištu.