Alfa Romeo / Testovi

Alfa Romeo Giulietta

Alfa Romeo Giulietta je naziv automobila za koji, vjerojatno, svi znaju. Radi se o automobilu koji je obilježio povijest talijanske i svjetske auto industrije, automobilu koji je, između ostaloga, viđen u mnogim filmovima. Prvi puta je predstavljen 1954., drugi puta 1977. i treći puta 2010. godine.

Zanimljiva je ta isprekidana povijest Giuliette. Svaki puta, kada se pojavi na tržištu, Giulietta postane posebno zanimljiv model unutar svog tržišnog segmenta, hit i onda nakon nekog vremena u Alfa Romeu odluče eksperimentirati s imenima pa se isto tako periodično vrate na poznata i provjerena imena.

Tako je i s posljednjom generacijom, automobilom koji je skoro dobio naziv 149, no onda je ipak pala odluka da se posegne za popularnim imenom Giulietta. Radi se o nasljedniku Alfe 147, o modelu tržišnog C segmenta, s 5 vratiju, ali sa zadržanim stilom “Cuore Sportivo”.

DNA sustav, kakvog smo isprobali u Alfi MiTo, u Giulietti je dodatno usavršen i kontrolira još više parametara koji utječu na ponašanje automobila u vožnji, odnosno na reakciju automobila na vozačevo upravljanje. DNA (Dynamic-Normal-Allweather) pozicije na prekidaču utječu na tvrdoću servo upravljača, reakciju na položaj papučice “gasa” te elektroniku motora. To je posebnost ovog modela koji, zahvaljujući gabaritima i komforu koji pruža, spada u manje obiteljske automobile, a performansama i mogućnostima podešavanja voznih svojstava, u prave “vozačke” automobile.

Isprobali smo Giuliettu s najslabijim benzinskim motorom. Svi motori u ponudi s s turbo prednabijanjem zraka, što je u skladu s tzv. “downsizing” politikom, odnosno sa smanjenjem obujma motora sa svrhom smanjenja potrošnje goriva, zadržavajući snagu motora, odnosno performanse vozila. Najslabiji beninski motor, zapremine 1,4 l ima maksimalnu snagu 88 kW (120 KS) i jedini je benzinski motor kojemu DNA sustav ne mijenja parametre rada.

S ovim motorom je Giulietta ugodno iznenađenje. Obično početni motori u ponudi nisu nešto za pohvaliti i bolje je odabrati uvijek nešto iz sredine ponude ili jače, ako ste temperamentan vozač, no, Giulietta sa samo 120 KS ide jako dobro. U ponudi su još 125 kW (170 KS) snažan motor iste zapremine, 173 kW (235 KS) snažan motor zapremine 1,75 l te dva turbo diesel motora, maksimalnih snaga 77 kW (105 KS) i 125 kW (170 KS), od kojih je slabiji zapremine 1,6 l, a jači je dvolitreni.

Stražnji multilink ovijes, dodatno je usavršen i hvaljeno “ležanje” 147-ice je još više unaprijeđeno.

Retro stil modela 8C prisutan je i u Giulietti pa se radi u dizajnu koji će podijeliti mišljenja o ovom automobilu. Cijena u Hrvatskoj kreće od 22.000 eura.