Vijesti

Alijansa Renault-Nissan prodala 200.000 električnih vozila

Nissan LeafAlijansa Renault-Nissan prodala je svoje dvjestotisućito električno vozilo i sad drži 58-postotni udio na tržištu vozila nulte emisije.

Električna vozila Renaulta i Nissana zajedno su prevalila oko 4 milijarde kilometara s nultom emisijom – dovoljno da Zemlju obiđu 100.000 puta. Električna vozila Renault-Nissan’s tako su uštedjela 200 milijuna litara goriva – dovoljno da se ispuni oko 80 bazena olimpijske veličine. Električna vozila Alijanse također predstavljaju 450 milijuna kg CO2 koji nisu ispušteni tijekom vožnje.

Alijansa je svoje dvjestotisućito vozilo prodala početkom studenoga, otprilike četiri godine poslije predstavljanja Nissana LEAF, prvog serijskog električnog automobila na svijetu. Nissan LEAF i dalje je najprodavanije električno vozilo na svijetu u povijesti automobilske industrije.

Od siječnja do prvog tjedna studenoga ove godine Alijansa je prodala oko 66.500 električnih vozila – što je povećanje od oko 20 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Alijansa prodaje oko dva od ukupno tri prodana primjerka električnih vozila diljem svijeta, među njima i Twizy, Renaultov dvosjed namijenjen gradskoj vožnji, i kombi Nissan e-NV200 koji se prodaje u Europi i Japanu.

“Renaultova i Nissanova električna vozila predvodnici su na tržištu automobila nulte emisije – i, najvažnije, njihovi su vlasnici širom svijeta iznimno zadovoljni. S obzirom na pozitivne reakcije vlasnika i sve veću potražnju za vozilima na pogon obnovljivim energetskim izvorima, ne iznenađuje da se prodaja električnih vozila ubrzava – posebice u područjima svijeta u kojima je infrastruktura za punjenje dobro razvijena.”, rekao je Carlos Ghosn, predsjednik i glavni direktor Alijanse Renault-Nissan.

Kako bi zabilježila što prvih 200.000 vlasnika voli kod svojih električnih vozila, Alijansa Renault-Nissan pokreće seriju video filmova u kojima nastupaju vlasnici električnih vozila s tri kontinenta. Film “Made the switch” govori zašto su kupili električno vozilo i kako im je prelazak na vozilo nulte emisije promijenilo život. U prvom videu nastupa Chris Beers, softverski inženjer iz Hollistona u američkoj saveznoj državi Massachusettsu, jedan od brojnih Amerikanaca koji svoj Nissan LEAF napaja čistom sunčanom energijom.

U Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem tržištu električnih vozila Alijanse, već je u pogonu više od 750 brzih punionica. Nissan sa svojim koncesionarima i partnerima za punjenje baterija nastoji da se taj broj do sredine 2015. poveća na 1100. Brzi punjači prazne baterije LEAFa od nule do 80 % kapaciteta napune za oko pola sata.

Ove je godine Nissan također pokrenuo program besplatnog punjenja kojim nekim postajama za punjenje nudi besplatan pristup tijekom dvije godine od kupnje ili uzimanja LEAFA u leasing. Program je u ovom trenutku aktivan u 12 američkih saveznih država, a Nissan će taj broj do sredine 2105. nastojati povećati.

U Japanu, veličinom drugom tržištu električnih vozila Alijanse, već radi više od 2900 brzih punionica. Nissan i tri druga vodeća japanska proizvođača električnih vozila obvezali su se da će taj broj do ožujka 2015. povećati na 6000.

U Europi je glede infrastrukture namijenjene električnim vozilima najrazvijenija Velika Britanija. Danas mreža brzih punionica već pokriva 87 % autocesta u toj zemlji.