sport

Alonso: Nisam se pridružio Toyoti samo zbog Le Mansa

Nakon premijerne utrke u timu Toyote Gazoo i pobjedi na 24 sata Le Mansa pred Fernandom Alonsom nalazi se sudbonosna odluka koja bi ga mogla odvesti prema Americi i udaljiti od Formule 1.

Dvostruki pobjednik VN Monaka i dvostruki svjetski prvak u Formuili 1, cilja na Trostruku krunu motorsporta, a jedina prepreka koja mu preostaje do toga cilja je utrka 500 milja Indianapolisa.

Na prošlogodišnjoj utrci u SAD-u Alonso je vodio do trenutka kada se morao povući sa staze zbog otkazivanja motora. Svjestan je, u susret 37. rođendanu kojeg slavi krajem srpnja, da vrijeme nije na njegovoj strani.

Novi pokušaj u najvećem spektaklu auto utrka ne znači nužno napuštanje McLarenove momčadi, koja razmatra vlastito uključivanje u utrku.

Postoji opcija u kojoj će Fernando sljedeće godine preskočiti VN Monaka koja je u koliziji s Indianapolisom, jednako kao i 2017. godine, no takvo rješenje možda ne priželjkuje niti jedna od uključenih strana.

McLaren u pripremi drži vodećeg vozača u Formuli 2 prema bodovima – Landa Norrisa, no neće rado izgubiti vozača koji ostavlja poseban dojam gdjegod se utrkivao.

Alonso je u nedjelju izjavio kako će ostati predan utrkama izdržljivosti u timu Toyote do sljedećeg lipnja, s trenutno aktualnom Super sezonom koja uključuje dvostruku utrku Le Mansa.

“Nisam se pridružio Toyoti samo zbog 24 sata Le Mansa, uključio sam se u Super sezonu zato što se želim boriti u svjetskom prvenstvu,” izjavio je za novinare na stazi Sarthe.

Ovoga je mjeseca Španjolac proslavio svoju tristotu utrku u F1, no zadnja pobjeda koju je ostvario bila je u timu Ferrarija prije pet godina. Njegove aktualne izjave vezane uz sport kojim se bavi posljednjih sedamnaest godina prilično su promjenjivog tona, kritične za trenutno stanje i pravila, i svejednako ispunjene natjecateljskim duhom.

Njegova dva naslova s Renaultom, 2005. i 2006. godine dio su povijesti.

” Mislim da je za mene najbitnije da razmislim o smjeru u kojem se kreće Formula 1,” izjavio je nedavno na upit o svojoj budućnosti.

” Ne razmišljam previše o tome koliko ćemo kompetitivni biti sljedeće godine, jer to nije moguće predvidjeti. Bit je isključivo u sportu.”

Nakon nedjeljne utrke potaknuo je mnoge komentare.

” Alonso je stigao i osvojio Le Mans bez ijedne pogreške,” rekao je deveterostruki danski pobjednik Tom Kristensen za televiziju Eurosport.

” Ne bih rekao da će se prestati baviti Formulom 1, ali sam siguran kako će se vratiti na Indianapolis 500. Možda odvozi cijelu sezonu,” dodao je Kristensen.

Izvor: GP1.hr