sport

Arrivabene: Zaostatak za Mercedesom je iznosio jednu desetinku

Šef Scuderije Ferrari Maurizio Arrivabene smatra da SF16-H nije mogao pokazati svoj puni potencijal na VN Kine zbog pogrešaka u kvalifikacijama i incidenata u prvom krugu nedjeljne utrke. Talijan smatra da je zaostatak za vodećim Mercedesom iznosio samo jednu desetinku.

“U kvalifikacijama smo mogli ciljati na pole position. Prema našim izračunima, vjerovali smo da smo jednu desetinku iza Mercedesa, a to je zaostatak koji je s posljednjim pokušajima naših vozača mogao smanjiti na nulu. Međutim, to se nije dogodilo. I Seb i Kimi su naporno radili, često su u Maranellu i provode puno vremena sa svojim inženjerima. U kvalifikacijama je bilo pogrešaka, ali u utrci su bili dobri. Vidio sam jednu odličnu stvar kod Seba, koji je pri ulasku u boksove prestigao dva bolida. On pokazuje zašto je njegova plaća veća od one Carlosa Sainza“, rekao je Talijan misleći pritom na kritike Toro Rossovog vozača nakon tog poteza njemačkog vozača.

Pouzdanost još uvijek predstavlja problem, ali Arrivabene zna zašto.

“Bolid je vrlo dobar. Kada smo prošle godine planirali rad na bolidu za 2016., imali smo dvije mogućnosti: dati prednost pouzdanosti ili performansama. Imperativ je bio smanjiti zaostatak za Mercedesom pa smo odabrali drugu opciju. Mercedes se mogao više fokusirati na pouzdanost jer su već imali dobre performanse. Znali smo da smo riskirali fokusiranjem na performanse.”

“Ovaj Mercedes je najjača momčad u zadnjih 10 godina. Da bi ih pobijedili, trebate riskirati.”

Ferrari će donijeti par manjih nadogradnji sljedećeg tjedna na VN Rusije.

“Bit će nešto za Soči, ali ništa od velike važnosti. Davno smo se odlučili za filozofiju postepenog razvoja jer nakon starta s potpuno novim projektom nema smisla donositi revolucionarne pakete. Istu filozofiju smo usvojili za razvoj motora. Naravno da ćemo potrošiti neke tokene na performanse, ali postepeno.”

Izvor: GP1.hr