Vijesti

Audi A3 proglašen Svjetskim automobilom 2014. godine

Audi A3, premium kompaktni bestseler marke s četiri prstena, osvojio je titulu Svjetski automobil godine 2014. Ovo je druga ukupna pobjeda za Audi u desetogodišnjoj povijesti titule Svjetski automobil godine (Audi A6 2005.).

Model A3 je odabran kao pobjednik od strane međunarodnog žirija koji je uključivao 69 vrhunskih novinara iz svijeta automobilizma iz 22 države cijeloga svijeta.

Rupert Stadler, predsjednik Upravnog odbora kompanije AUDI AG, je rekao: “Audi A6 je uopće prvi dobitnik ove titule i oduševljeni smo da je Audi A3 ponovio ovo dostignuće tako što je odabran za Svjetski automobil godine 2014. Audi A3 pravi je pokazatelj Audijeve tehničke stručnosti u svim aspektima proizvodnje automobila, pogotovo u područjima kao što su tehnologije lake gradnje, pogonski sklopovi, mobilni informacijsko-zabavni sustavi i sustavi pomoći vozaču. Ova značajna titula je postignuće koje može slaviti cijela kompanija”.

Novi Audi A3 je dostupan u izvedbi s troja vrata, te u Sportback, Cabriolet i Limousine izvedbi. Pokreće ga niz TFSI benzinskih i TDI dieselskih motora. Kasnije ove godine, A3 Sportback također će biti dostupan kao e-tron, čiji plug-in hibridni pogon omogućuje putovanja do 50 kilometara samo na električki pogon. Kupcima u Njemačkoj Audi nudi zeleni električki pogon – Audi energiju. U ovom projektu, partner kompanija je hamburški dobavljač energije LichtBlick SE. Sva energija dolazi iz obnovljivih izvora energije, te se ekskluzivno generira u hidroelektranama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Uz Audi energiju A3 e-tron na električki pogon ima nultu razinu CO2 emisije.

Audi se može osvrnuti na 16 godina dugu priču o uspjehu modela A3. U 1996. godini, prva generacija ovog modela uspostavila je potpuno novi tržišni segment – premium kompaktnu klasu. S drugom generacijom, koja je uslijedila 2003., ova marka je proširila svoje vodstvo predstavljanjem Cabriolet izvedbe uz već poznate izvedbe s troja vrata i Sportback izvedbu. Ova treća generacija modela A3 je s predstavljanjem Cabriolet inačice dostupna u četiri karoserijske izvedbe.