Audi / Testovi

Audi A3 Sportback

Prema ustaljenom običaju, Audi u tržišnom C segmentu prvo predstavlja trovratnu, a onda ostale inačice svojih modela. Tako je i peterovratna, Sportback, izvedba aktualnog modela A3 predstavljena kao model za 2013. godinu, dok je prodaja A3 s troja vrata započela u rujnu 2012. Razlika od približno 6 mjeseci.

Isprobali smo ovu noviju, Sportback, izvedbu.

Novi A3 Sportback je ukupno treća generacija modela, a kao i svi modeli VW grupe u ovom segmentu, baziran je na novoj modularnoj platformi, koja omogućuje maksimalnu slobodu dizajnerima u kreiranju oblika i veličine automobila. Tako je novi Sportback, u odnosu na stari, dulji 35 mm, a međuosovinski razmak mu je  produljen za čak 58 mm.

Rezultat je elegantnija linija uz veći komfor putnika na stražnjim sjedalima.

Zahvaljujući novoj platformi i dorađenim motorima, novi A3 Sportback je oko 100 kg lakši od prethodnika, što je znatno smanjilo potrošnju goriva.

Testni model imao je dvolitreni turbo diesel motor, maksimalne snage 110 kW (150 KS) i dok je stari, s 10 KS manje, prosječno trošio oko 7,5 l, novi nam je na testu imao prosjek od samo 6,1 l na 100km, s time da su testne rute uključile i vožnju preko 200 km/h. Dakle, fenomenalan uspjeh njemačkih stručnjaka, potpuno u duhu sa sloganom Audija “napredak kroz tehniku” i svjetskim trendovima smanjenja emisija CO2.

Unutrašnjost modela A3 Sportback daje do znanja da je Audi sportska marka, odnosno, da se imidž ove marke gradi na trkaćim stazama diljem svijeta. Profilirana, ali dovoljno komforna sjedala s mogućnošću podešavanja  nagiba duljine sjedeće površine, ekran multimedia uređaja, koji izlazi iz armature te mnoštvo ostalih detalja govore da se radi o automobilu tzv. premium marke, ali, kao što rekosmo, sportske marke.

U tom duhu je i osjećaj u vožnji, odnosno upravljivost i dinamika vožnje. Audi A3 Sportback se na cesti ponaša besprijekorno i pravi ga je užitak voziti. Na duljim putovanjima vam je kao da vozite veliku poslovnu limuzinu, dok prednost u gradu daju kompaktne dimenzije. Audi u ovom modelu nudi i mogućnost podešavanja određenih parametara vozila, poput odziva na gas, brzine mijenjanja DSG mjenjača, tvrdoće aktivnog ovjesa, čvrstoće servo upravljača, što je ovisno o opremi, ali već u baznom modelu nudi dovoljno elemenata za podesiti prema vlastitom afinitetu.

Osjetna tišina, odnosno nedostatak buke vjetra pri velikim brzinama je ono što nismo očekivali od automobila ovog segmenta pa je to dodatan plus i točka na “i” cijele priče.

Novi A3 Sportback se u Hrvatskoj nudi po cijeni od 182.127,38 kn, dok je početna cijena za model s motorom kavog smo imali na testu, 262.122,85 kn. Postoje 3 serijska paketa opreme i tradicionalno puno dodatne opreme pa će svatko moći odabrati, odnosno konfigurirati svoju izvedbu.

Za kraj možemo reći slijedeće: kad od nekog automobila ne očekujete neke stvari pa vas on ugodno iznenadi, onda ste posebno zadovoljni.

Novi A3 Sportback je upravo to, ugodno iznenađenje.