Vijesti

Autonomna vožnja u režiji Volva

Unatoč brojnim unapređenjima u području cestovne sigurnosti, čak 1,2 milijuna ljudi svake godine pogine u prometu. Ovi podatci su potaknuli Volvo da pokrene sigurnosnu viziju da do 2020. godine nitko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško ozlijeđen u novom Volvo automobilu. Ultimativni cilj su dakle automobili koji se ne sudaraju.

“Pionirska tehnologija koja uključuje značajno korištenje sustava za pomoć u vožnji ne samo da će nam pomoći u postizanju naše vizije, nego će donijeti i brojne prednosti, kako za društvo tako i za kupce.”, istaknuo je Hakan Samuelsson, predsjednik Volvo Car Group.

Moderna društva suočavaju se s brojnim izazovima s ciljem unapređenja sigurnosti u prometu, kao i u smanjenju zagađenja te globalne emisije CO2. Autonomna vožnja može u određenim situacijama dovesti do smanjenja potrošnje goriva od gotovo 50 posto. Oslabljena mobilnost i prometna zagušenja također su dio problema.

“Dugogodišnji humani pristup Volva i posvećenost sigurnosti daju nam drugačiju početnu točku u odnosu na ostale proizvođače automobila, kada je u pitanju sustav autonomne vožnje.”, ističe Samuelsson.

Omogućavanje automobilima da automatski reagiraju od velike je važnosti kada je u pitanju ostvarenje vizije automobila koji se ne sudaraju. Postojeći sustavi automatskog kočenja, održavanja smjera kretanja i prilagodljivog tempomata primjeri su prvih koraka prema autonomnoj vožnji. Sada Volvo pravi još jedan korak naprijed predstavljanjem sustava autonomne vožnje u normalnim prometnim uvjetima.

Prvi sustav autonomne vožnje bit će predstavljan u potpuno novom Volvu XC90, krajem 2014. godine, gdje prilagodljivi tempomat s pomoći kod upravljanja,automatski prati vozila ispred u koloni. Drugi sustavi prate rub ceste i blizinu barijere te po potrebi automatski ispravljaju pravac kretanja vozila.

Sljedeći korak je tehnologija koja nadzire automobile što voze ispred pri višim brzinama, a to će omogućiti vozaču da umjesto držanja upravljača radi nešto drugo. Na taj način otvara se put predstavljaju potpuno autonomnih automobila kojima se može u potpunosti povjeriti odgovornost za siguran dolazak na cilj. Ova sofisticiriana tehnologija samostalne vožnje bit će testirana i ocijenjena u “Drive Me” projektu u rodnom gradu Volva – Gothenburgu. U 2017. godini, oko 100 kupaca će se priključiti projektu u kojem će se 100 potpuno samovozećih automobila kretati gradom. Ovaj na svijetu jedinstven projekt, kojeg podržavaju i vladajuće strukture Švedske, rezultat je suradnje Volva, švedske transportne administracije te švedske transportne agencije, Lindholmen Science parka i samog grada Gothenburg. Projekt će početi već sljedeće 2014. godine zajedničkom evaluacijom i razvojem testnih vozila.

Tags: /