sport

Bottasu deset sekundi kazne zbog sudara s Ricciardom

Nakon sraza s Danielom Ricciardom dva kruga prije kraja VN Mađarske, odlukom sudaca Valtteriju Bottasu dodijeljeno je 10 sekundi kazne i dva kaznena boda.

Budući da je Bottasova prednost naspram Gaslyja, koji je ciljnu liniju prešao šesti, iznosila 23 sekunde, kazna za Finca ne mijenja njegovo ostvareno peto mjesto u utrci.

Mercedesov vozač dao je sve od sebe da do cilja “dovuče” svoj bolid, s iznimno istrošenim gumama i oštećenim prednjim krilom od ranijeg sudara sa Sebastianom Vettelom, kojeg suci nisu istraživali, kada ga je dostigao Ricciardo.

Australac je počeo prestizati Valtterija s vanjske strane u prvom skretanju, no Finac se doimao kao da nije niti pokušavao zakočiti te je udarcem u Red Bullov bolid dodatno oštetio svoj, ali i Ricciardov bolid, te ga u širokom luku izgurao sa staze.

“Smatram da sam učinio sve što sam mogao i dao mu dovoljno prostora, no pretpostavljam da je zbog ranije štete udario u moj bolid s priličnom snagom.”

“To je u svakom slučaju bila pretjerana reakcija,” izjavio je Ricciardo.

Bottas pak tvrdi kako je glavni krivac za incident upravo Ricciardo, te da je trebao biti obzirniji i svjesniji stanja u kojem se nalazio njegov Mercedes.

“Siguran sam da je vidio kolikom sam brzinom ulazio u zavoj, no on je svejedno započeo skretati i u tom je trenutku došlo do dodira,” rekao je Bottas.

U izvještaju sudaca stoji kako je Ricciardo Bottasu dao “sasvim dovoljno prostora” te da se kolizija dogodila zbog širokog skretanja Srebrne strijele uslijed “ugrožene putanje i manjka potisne sile s prednjeg krila“.

U posljednjim krugovima Red Bullov je vozač uspio ponovno dostići i preteći Bottasa te je tako završio svoj uspon na Hungaroringu koji je krenuo s 12. pozicije, a tijekom kojeg je pao sve do 14.

“Nije mi padalo napamet da “sjedim prekriženih ruku” i čekam na kaznu, htio sam ga prestići dok smo još na stazi.”

Iz Mercedesa su Bottasu javili da propusti Ricciarda, što Finac nije prihvatio bez prigovora, doza poznate hladnokrvnost njegova sunarodnjaka, svakako bi mu dobro došla tijekom ove, za njega dramatične utrke.

Kada je saznao za poruku koju je Valtteri primio od svoje momčadi, Ricciardo je odgovorio: “Hvala Mercedesu na tome,” dodao je Australac.

Sljedeća je utrka na rasporedu za nešto manje od mjesec dana, 26. kolovoza – VN Belgije, prema svemu sudeći dobrodošla pauza, kako za momčadi tako i za vozače, prije no što na Spa-Francorchampsu započne druga polovica ove sezone uz koju se sve češće vežu pojmovi poput “kaotična” i “dramatična”.

Izvor: GP1.hr