sport

Brawn: Naivno je očekivati okršaje u Monaku

Nakon nesadržajne Velike Nagrade Monaka prošlog vikenda krenuo je val kritika kojem su se čak pridružili i neki vozači, poput Fernanda Alonsa i Lewisa Hamiltona. Ipak, tehnički šef Formule 1, Ross Brawn, je stao u obranu ove kultne utrke.

Kao što je i po običaju, na podiju su završila trojica vozača koja su i zauzela prva tri mjesta u kvalifikacijama. Fernando Alonso je čak izjavio da je to bila najdosadnija utrka koju je vozio u životu dok je Lewis Hamilton imao nekoliko prijedloga, poput umetanja perioda sa sigurnosnim automobilom na stazi da se zgusne poredak, ili da se vikend sastoji od nekoliko trkaćih sprinteva te čak da se promjeni konfiguracija staze.

Međutim, Ross Brawn smatra da je Monako jedinstven.

“Čuo sam i pročitao nekoliko kritika od vozača i F1 ljudi koji smatraju da je staza dosadna, i istina je da nije baš puna akcije, tim više što su gume odlučujući faktor utrke,” napisao je Brawn.

“Međutim, naivno je očekivati puno pretjecanja u Monaku!,” dodao je.

“To je kontrast u odnosu na kvalifikacije u subotu, s obzirom da niti jedna druga staza ne može ponuditi tako malu razliku među vozačima i vožnju gdje bolide milimetri dijele od zida pri brzinama koje su nezamislive za većinu ljudi, možda ne dajemo dovoljno zasluga vozačima koji tu stazu prođu za 71 sekundu.”

“Monako je veoma posebna utrka i ne bi ju trebalo suditi s istim kriterijima kao i ostale staze,” inzistira Brawn.

“Unatoč tome, jedan od ciljeva koje smo si postavili za Formulu 1 u budućnosti je raditi zajedno s promotorima i svim zaduženim ljudima da osiguramo više pretjecanja i borbe na novim stazama i poboljšavanje trenutnih staza.”

“Naravno, mišljenje vozača je dobrodošlo i naša vrata su uvijek otvorena. Međutim, u Monaku se trebaš izboriti za poziciju i to definitivno nije do nas,” zaključio je Brawn.

Izvor: GP1.hr