sport

Button: Ne bi trebali biti kažnjeni zbog ovoga

Jenson Button ‘udario’ je na odluku kojom je dobio kaznu prolaska zbog bokseve nakon što su suci procijenili kako je prekršio pravilo ograničenja radijske komunikacije.

Vozač McLaren Honde je bio osmi vozač na startu VN Mađarske, ali vrlo brzo je upao u probleme. Njegova papučica kočnice je propadala da poda te se za pomoć obratio pitwallu kako bi riješili problem.

Britanac je zbog problema pao na posljednje mjesto, ali ubrzo se problem riješio i vratila se brzina. No, izgleda kako je Button prekršio najnovije objašnjenje pravila prema kojem mora ući u boks odmah nakon pojave problema. Pred kraj utrke, Button se morao povući zbog curenja mazivnog ulja.

Iako je podržavao ograničenje uputstava s pitwalla, Britanac kaže kako je zabrana radijske komunikacije, radi rješavanja problema, jednostavno glupa.

“Papučica kočnice je propala do poda. To nije dobar osjećaj za vozača kada osjetite da nemate kočnicu. Rekli su nam da, ako imamo problem, moramo ući u boks. Pretpostavljam da morate ući u boks ranije nego što smo mi ušli. Postoje određene stvari koje ne bi trebali govoriti vozačima jer bi sami trebali riješiti neke stvari, ali kada imate ovako kompleksne pogonske jedinice, vozač ne može sve sam shvatiti. Kada vam kočnica propadne do poda, mislim da je to nije sigurno. Mislim da ne bismo trebali biti kažnjeni zbog rješavanja sigurnosnog problema koji je mogao rezultirati nesrećom,” rekao je Button i nastavio.

“Ovo je glupo pravilo. U potpunosti razumijem da vozači ne bi trebali dobivati informacije koje im pomažu da voze bolid. Uz to sam potpuno jer mislim da je pogrešno da nam svaki zavoj govore gdje je naš momčadski kolega brži ili sporiji od nas. I štednja goriva bi trebala biti u našim rukama i još toliko bi trebalo biti na nama. Ali kada je sigurnost u pitanju, kočnica do poda, ne bi trebali biti kažnjeni jer smo spriječili nesreću.”

“Postoje određene stvari za koje smatram da vozači ne bi trebali pitati, poput onoga gdje je kolega brži ili da li smiju očešati guzicu od određeni zavoj, da li smiju kopati nos. Za mene je to jadno, da dobijete kaznu jer ste spriječili nesreću,” dodao je Button.

Izvor: GP1.hr