sport

Button: Opet se osjećam kao dijete

Jenson Button kaže kako se opet osjeća kao dijete nakon odluke da se odmakne od Formule 1 2017. godine.

Svjetski prvak iz 2009. godine ostaje u McLarenu kao ambasador i rezervni vozač, uz opciju da se ponovno utrkuje 2018. godine, ako se pojavi mogućnost.

Takva odluka omogućila je Buttonu slobodu da ostane jednom nogom unutar sporta.

“Ovo je definitivno prava stvar. Više ću viđati svoju obitelj i jako sam uzbuđen zbog toga. Osjećam se opet kao dijete i odjednom sam u sjajnoj poziciji. Ne moram se brinuti za neke stvar i mogu raditi stvari o kojima sam uvijek sanjao. To je odličan osjećaj. Uvijek je teška odluka ne utrkivati se u Formuli 1 jer to je moj život. Očito će to biti malo čudno navijačima, ali nadam se da će razumjeti gdje sam sada, a uvijek će postojati mogućnost za utrkivanje 2018. kada ćemo imati pobjednički bolid,” rekao je Britanac.

Međutim, Button je rekao kako neće mirovati tijekom slobodne godine i nije zabrinut zbog pauze prije potencijalnog povratka u sport.

“Stvarno mislim da to nije problem. Prošao sam toliko različitih era Formule 1. V10, V8, V6, s drugačijim vrstama downforcea. Prošao sam vjerojatno više nego ijedan drugi vozač u karijeri pa mislim da neću imati probleme s tim. Vratit ću se kao još jači vozač jer sam imao odmor. Također, vidite stvari iz drugačijeg kura kada ste izvan bolida i gledate vozače kako rade s momčadima na drugačiji način,” dodao je.

Buttona će u McLarenu zamijeniti Stoffel Vandoorne, prošlogodišnji GP2 prvak i trenutni rezervni vozač momčadi. Tako će Belgijac dobiti priliku voziti uz Fernanda Alonsa. Vandoorne, iako svjestan da bi se Button mogao vratiti, ne vidi ga kao prijetnju.

“Ja sam već dugo s McLarenom, proveo sam puno vremena s momčadi i bilo je odlično za gledati kako Jenson i Fernando guraju ovu momčad naprijed. Ne vidim Buttona kao prijetnju. Iduće godine ćemo imati nevjerojatnu momčad s puno iskustva. Odlično je što Jenson ostaje. On je važan dio McLaren Honde i njegovo iskustvo je neprocjenjivo u nastojanjima da se ovu momčad pogura još više,” rekao je Vandoorne.

Strategiju McLarenovog bossa Rona Dennisa, po kojoj Button ostaje u momčadi, mnogi su protumačili kao osiguranje za McLaren, u svjetlu neizvjesnog razvoja Hondinih pogonskih agregata – i još neizvjesnijeg stava Fernanda Alonsa prema svojoj poziciji u momčadi i čak Formuli 1. Španjolac, koji je svjetski prvak posljednji put bio prije cijelog desetljeća, u mnogo je navrata izjavio kako želi ostati u Formuli 1 jedino ukoliko se pokaže da McLarenov bolid bude sposoban za borbe za pobjede, i ukoliko ga Formula 1, pod drastično izmijenjenim pravilima, počne ponovno uzbuđivati. Vrlo je velika vjerojatnost da Alonsu određene klauzule u ugovoru s McLarenom dopuštaju izlazak iz momčadi u slučaju da prođe određeni broj utrka bez mogućnosti (ili stvarnog) plamana na pobjedničko postolje. U tim je okolnostima čak moguće da Button uskoči na mjesto Alonsa i prije isteka 2017.

Povijest McLarena ukazuje na scenarij sličan ovome. Dogodilo se to 1993. kada su regularni vozači utrka bili Ayrton Senna i američka super-zvijezda iz Indy car serije Michael Andretti, a treći (rezervni) vozač bio je mladi Finac Mika Häkkinen. Dok je Senna te sezone osvojio neke od svojih najvećih pobjeda (uključujući onu legendarnu po kišnom Doningtonu), Andretti nikada nije uspio do kraja ovladati vrlo kompliciranom tehnologijom tadašnjih F1 bolida, i njegovi su rezultati bili blijeda sjena Senninih. Nakon 13 od 16 utrka sezone Dennisu je situacija dosadila, pa je Andretti neceremonijalno zamijenjen Häikkonenom, koji je s McLarenom ostao sve do kraja svoje F1 karijere, 2001.

Izvor: GP1.hr