Chevrolet / Testovi

Chevrolet Cruze

Chevrolet Cruze je “best buy” automobil na hrvatskom tržištu prema mišljenju članova Zbora automobilskih novinara HND-a, za što je dobio posebno priznanje na nedavno održanoj dodjeli nagrada za HR auto 2011.

Zanimljiva je priča o nazivu Cruze. Naime, Chevrolet ga je koristio, tokom povijesti, za različite, odnosno, nepovezane modele pa ne možemo govoriti o ovoj ili onoj generaciji Cruze-a, iako se model s tim nazivom već pojavljivao na tržištu.

Chevrolet Cruze, kakvog imamo danas na hrvatskom tržištu, nasljednik je Daewoo Lacettia i Chevrolet Cobalta, dva nepovezana modela s različitih svjetskih tržišta. Kad sve to uzmemo u obzir Cruze je model koji pojednostavljuje i čini prepoznatljivom marku Chevrolet. Radi se o modelu koji jednakim izgledom i jednakim imenom nastupa svugdje u svijetu i o modelu koji se proizvodi na različitim kontinetima.

Chevrolet Cruze je četverovratna limuzina tržišnog C segmenta u kojemu prevladavaju modeli s pet vrata pa će uskoro i na našem tržištu osvanuti novi model koji će dodatno osnažiti izvrsne prodajne rezultate. Cruze je najprodavaniji Chevroletov model u Hrvatskoj, a Chevrolet je prema broju prodanih primjeraka u 2010. godini četvrta marka na našem tržištu pa je ovaj podatak još značajniji.

Isprobali smo model s najbogatijim LT paketom opreme i s dvolitrenim 110 kW (150 KS) snažnim turbo diesel-om. Zanimljivo je da je uz taj model moguće birati između petbrzinskog ručnog i šestbrzinskog automatskog mjenjača, odnosno da ručni ima brzinu manje. Baš taj, s ručnim mjenjačem, bio je naš testni model i dugi prijenosno odnosi pobudili su želju za šest brzina. Cruze je s testnom kombinacijom primjerenih voznih karakteristika imenu, a za temperamentniju vožnju bi ipak trebalo šest “kraćih” brzina.

Ovjes je izvrstan i daje dojam mogućnosti ugradnje motora s daleko većom snagom od testnog, što je očito rezultat ispitivanja mogućnosti ovog modela na utrkama, gdje bilježi odlične rezultate.

Moderan dizajn, koji je spoj elegancije i agresivnosti u dobrom omjeru primijenjen je na kompletnom vozilu, odnosno, vanjština i unutrašnjost su u potpunom skladu, za razliku od mase drugih modela na tržištu. Cruze je predstavnik novog dizajnerskog smjera u Chevroletu i prema prodajnim rezultatima i malog Sparka, koji je drugi model istog smjera vidljivo je da su pogodili ukus većine.

Rekosmo na početku da je Chevrolet Cruze model s najboljim omjerom dobivenog u odnosu na uloženo na hrvatskom tržištu pa je uz sve pozitivno navedeno, a primijećeno tokom testa, model kojeg možemo preporučiti svima koji vole ovaj karoserijski oblik u ne prevelikim dimenzijama.