Citroën / Testovi

Citroën C1 Airscape

Citroën C1 AirscapePrvi zraci proljetnog sunca pobuđuju ideju vožnje automobila bez krova, odnosno kabrioleta. Pokušaj je to stvaranja osjećaja slobode, sličan onome koji pruža vožnja motocikla pa su kabrioleti uvijek atraktivni, posebni automobili. No, da vam ne treba čitavo bogatstvo pokazuju proizvođači koji nude kabriolete već i u početnoj kategoriji, tzv. tržišnom A segmentu. Radi se o najmanjim gradskim automobilima, koji, se, u ovom slučaju, nude s krovom na sklapanjanje, u pravilu platnenim, baš poput pravih kabrioleta, iako se realno radi samo o velikom krovonom otvoru. Naime, bočne stranice i kod spuštenog krova ostaju na svom mjestu pa pogled s boka ne otkriva da se radi o kabrioletu.

Jedan takav je novi Citroën C1 Airscape. Baziran na izvrsnom prodajnom uspjehu trojca Toyota Aygo, Citroën C1 i Peugeot 107 prve generacije, Citroën s modelom Airscape, odnosno izvedenicom spomenutog mališana bez krova, odlazi korak dalje u ponudi i atraktivnosti ovog mini gradskog automobila.

Podsjetimo se, radi se o suradnji Toyote i PSA grupe, koja je 2005. godine iznjedrila 3 gradska mališana, iznimno popularne automobile, koji su tada plijenili dizajnom, štedjivošću, prostranošću i, kasnije se pokazalo, iznimnom kvalitetom. Naime, 2009. je ove automobile Njemački auto klub postavio na sam vrh kategorije po pouzdanosti u rangu rabljenih vozila starosti od jedne do četiri godine.

U međuvremenu je automobilska industrija dobila pravi zamah i rapidno krenula s implementacijom novih tehnologija, s ciljem proizvodnje štedljivijih, ekološkijih, ali i komfornijih automobila koji su sve više povezani s internetom i tzv. pametnim telefonima.

Sada, u ovoj drugoj generaciji, Citroën nudi i kabrio inačicu.

Testni model nije imao kameru za pomoć pri parkiranju i multimedijalni sustav sa zaslonom dijagonale 7″. To su elementi opreme koje ova nova generacija spomenutog trojca ima u ponudi, no kod ovog, testnog modela je naglasak baš na krovnom otvoru.

Klizni platneni krov je dimenzija 800 x 760 mm. Sustav otvaranja i zatvaranja je elektrificiran pa se njime jednostavno rukuje. Otvaranje i zatvaranje je moguće za vrijeme kretanja automobila, poput tvrdog, metalnog ili staklenog pomičnog krova kod nekih drugih modela, a turbulencija vjetra kod otvorenog krova se osjeti pri brzinama koje ne spadaju u gradske.

Uz nenzatno dorađeni benzinski motor prethodne generacije, snage  Citroën sada nudi i 1,2-litreni trocilindrični benzinski motor snage 82 KS. S oba motora, deklarirana emisija CO2 je ispod 100 g/km pa možemo reći da se radi o isnimno štedljivom gradskom automobilu. Testni model imamo je slabiji od navedenih, no sasvim dostatan motor. Prijenosni odnosi ručnog mjenjača su i dalje dugački, poput onih na prvoj generaciji istog modela, no performanse su sasvim zadovoljavajuće. Uostalom, prva generacije je na tržištu bila punih 9 godina tako da se radi o motoru koji je kod kupaca dobro prihvaćen.

Poslovna odluka PSA grupe je hrvatskom tržištu ponuditi samo Citroën C1 pa tako ne postoji u prodaji Peugeot 108. To znači da su sada na tržištu samo Aygo i C1. Drastično različitih vanjština pa kupci mogu odabrati upravo ono što im se sviđa, bez ikakvih nedoumica.

Citroën C1 Airscape je vrlo atraktivan automobil. Platneni krov je totalno Chic, a početna cijena je 84.548 kn.