Citroën / Testovi

Citroen C3 Hdi 90 stop&start

Na Ženevskom auto salonu 2013. predstavljen je redizajniran Citroën C3 druge generacije, koja je na tržištu od 2009. godine.

Izvana klasičan redizajn, dakle, izmjenjena maska, branici i rasvjetna tijela uz dodatak dnevnih LED svjetala, sukladno novom sigurnosnom i tehnološkom trendu europske autoindustrije.

Zahvaljujući Citroënovom logotipu koji se sada spaja u kromirani obrub maske, koja je izdužena do rubova prednjih svjetla, prednji dio obnovljenog C3 izgleda elegantnije, ozbiljnije i skuplje.

Specifično, tzv. Zenith vjetrobransko staklo koje se proteže duboko u krov vozila, zadržano je i nakon redizajna i s time Citroënov gradski automobil B kategorije zadržava jedinstvenost. Praktičnost ovakvog stakla je uočena prilikom stajanja na semaforu u prvom redu, kada vam se pruža jasan pogled na semafor iznad vas, koji u klasičnom automobilu u pravilu ne vidite. Za vrijeme vožnje dobivate osjećaj putovanja bez vozila, odnosno maksimalne slobode kretanja tijela, što će se nekima svidjeti, a drugi uvijek mogu povuči sjenilo iznad glave koje svojom pozicijom i izgledom u potpunosti anulira sve navedeno i daje dojam kakav ostavlja i svaki drugi automobil. Zgodno rješenje s kojim dobivate jednu novu dimenziju, ali i mogućnost odabira. Možemo reći, dva automobila u jednom.

Uz spomenute preinake na vanjskom dijelu, moramo spomenuti dorađene motore pa tako postoje tri motora u ponudi, koji imaju emisiju CO2 manju od 100 g/km. Najštedljiviji, ali i najjači od njih je Hdi 90 sa stop%start funkcijom koji emitira prosječno samo 95 g/km. Upravo model s tim motorom i najskupljim Exclusive paketom opreme smo isprobali.

Zahvaljujući zakretnom momentu od 230 Nm i maksimalnoj snazi od 92 KS, Citroën C3 je s ovim motorom konkurentan automobil većim modelima. Naime, solidna prostranost kabine u kombinaciji s dizajnom i materijalima u unutrašnjosti daju sami po sebi dojam vožnje u skupljem vozilu, a s ovakvim, motorom vam nije nikakav problem uputitit se i na dulje putovanje, iako se, rekosmo, radi o gradskom automobilu.

Ovjes je i dalje nešto mekši nego kod većine konkurentskih proizvoda, no to je za naše ceste itekako dobro, dok se oni sportskih afiniteta uvijek mogu odlučiti za predstavnika Citroënove DS linije u toj kategoriji, model DS3.

Citroën C3 je, zahvaljujući navedenim promjenama ostao itekako konkurentan proizvod u tržišnom C segmentu, a isprobani model pokazao ga je u punom sjaju. No, rekosmo, uz sve ostale izvedenice, postoje još dva motora s gotovo istom, iznimno niskom potrošnjom goriva i emisijom CO2, koji su jeftiniji od isprobanog turbo diesel-a s najskupljim paketom opreme pa će svatko pronaći za sebe idealnu kombinaciju.

Početna cijena je 73.900 kn.

Tags: /