Citroën / Testovi

Citroën C4 Picasso

Od 1999. i prvog izleta u kategoriju kompaktnih monovolumena, s Xsarom Picasso do danas, Citroën je prodao preko 3.000.000 monovolumena. Podatak na kojem gradi reputaciju i koji mu daje samopouzdanje za nove izazove. Ako tome dodamo uspjeh tzv. “premium” linije DS, onda možemo reći da je Citroën postao respektabilna marka pa danas njen svaki novi model budi u javnosti posebnu pažnju.

2013. godina je značajna godina u PSA grupi. Napravljena je nova, modularna platforma koja omogućuje izradu automobila različitih veličina uz osjetno smanjenje mase u odnosu na modele prethodne generacije. Upravo novi Citroën C4 Picasso je prvi model PSA grupe nastao na toj novoj platformi, što ga čini značajnim modelom u povijesti marke.

Zadržavši prepoznatljivost, ali s brojnim novim dizajnerskim elementima, poput rasporeda i oblika prednjih svjetala, novi C4 Picasso već na prvi pogled privlači pažnju i daje do znanja da je Citroën smiona, napredna auto marka. Dok se mnogi drže tradicije i konzervativnog pristupa, Citroën želi biti avantgardan, drukčiji, tehnološki napredan, moderan.

U ovo post PC doba, u doba kada tablet računala zamijenjuju laptope i kad je dodirni ekran centar vašeg, osobnog svijeta, ali i spoj stvarnosti i virtualnog, kada se isprepliću mašta i stvarnost, svjedoci smo implementacije upravo takvih uređaja u nove automobile. U unutrašnjosti novog C4 Picasso dominiraju ekrani velikih dimenzija. Pomoću dodirnog ekrana dijagonale 7” upravlja se svime, od klima uređaja do surfanja internetom, dok 12-inčni panoramski ekran visoke reozolucije u potpunosti zamijenjuje instrument ploču. Moderno, na tehnološki visokom nivou, zbog čega se ovaj model još naziva Technospace.

Techno, kao tehnologija i Space kao prostranost, iako bismo mogli ovdje ovu drugu riječ prevesti i kao Svemir, jer automobil, za ovu kategoriju, izgleda svemirski.

Kao što rekosmo, novi C4 Picasso je prvi automobil PSA grupe napravljen na novoj EMP2 modularnoj platformi, koja omogućuje različit međuosovinski razmak i oblik karoserije automobila uz uštedu na masi od 140 kg, u odnosu na isti automobil prethodne generacije, što u kombinaciji s dorađenim motorima rezultira niskom emisijom CO2 već od 98 g/km. Isprobali smo model s poznatim, izvrsnim 1,6-litrenim turbo diesel motorom, koji omogućuje, za ovu kategoriji solidne performanse uz malu potrošnju od prosječnih tek nešto više od 6 l na 100 km.

Zahvaljujući drukčijem rasporedu masa, osjetno lakšeg vozila, novi C4 se vozi poput kompakta s nešto mekšim, ali ne premekanim ovjesom, na kakvog smo inače navikli kod starijih Citroënovih vozila pa je i s ovim motorom moguće ostvarivati zavidne brzinske prosjeke.

Od pregršt sigurnosnih elemenata, spomenimo neobičan sustav upozoravanja vozača na prelazak u krivu traku. Za razliku od zvučnih signala koje koristi u istu svrhu konkurencija, u ovom automobilu vibrira sigurnosni pojas.

Novost za Citroën je adaptivni tempomat, koj usporava vozilo, ali ne koči, već se automatski iskljućuje prilikom nailaska na presporo vozilo, što nije potpuno, ali je bolje rješenje od onoga da ostane upaljen.

Novim C4 Picasso, Citroën je podignuo ljestvicu za svoju C gamu prilično visoko, a ako gledamo kategoriju vozila kojoj ovaj model pripada, možemo ustvrditi da konkurenciji nije lako.

To potvrđuju nedavna priznanja novinara stranih časopisa, ali i titula “Obiteljskog automobila 2014.” na nedavno održanoj dodjeli nagrada “HR auto godine”.