Citroën / Testovi

Citroën C5 New Business

Citroën C5 New Business HDi 160 BVA6 naziv je testnog automobila koji otkriva da se radi o Citroënovoj srednje velikoj limuzini s tzv. New Business paketom opreme, dvolitrenim turbo diesel-om, maksimalne snage 120 kW (163 KS) i automatskim mjenjačem sa 6 brzina.

Prošle su pune tri godine od našeg zadnjeg predstavljanja Citroëna C5 i aktualan model je blago redizajnirana druga generacija. Drastična promjena izgleda ovog automobila uslijedila je prelaskom iz prve u drugu generaciju i današnji C5 je model s kojim je okrenuta nova stranica u bogatoj povijesti ovog francuskog proizvođača. Naime dizajnerska osnova kasnije je primijenjena na ostalim, manjim modelima, nakon čega je uslijedilo stvaranja i potpuno nove DS linije pa je imidž Citroëna u potpunosti promijenjen i to na bolje.

Redizajn Citroëna C5 je stvarno malen i osim prednjih rasvjetnih tijela koja sada imaju LED dnevna svijetla teško da ćete nešto primijetiti. To govori o kvaliteti dizajna. Osim kao limuzina, C5 je dostupan i kao karavan pa će svatko moći odabrati prema potrebi. Kod limuzine posebnu pohvalu dobiva velik otvor prtljažnog prostora, iako se ne radi o skrivenim petim vratima, što primjenjuju pojedine marke na nekim modelima, već o klasičnom prtljažniku.

Testni model je prvi automobil na testu koji je trošio manje od deklariranog. Dvolitreni turbo diesel u kombinaciji s automatskim mjenjačem, brzog i pravovremenog izmjena stupnjeva prijenosa, trošio je prosječno 6,4 l na 100 km što omogućuje autonomiju preko 1000 km. Istovremeno, automobil ima dovoljno snage za svaku situaciju u prometu, bez obzira na broj osoba i količinu prtljage te je ova kombinacija za svaku pohvalu. Kad tome dodamo tihi rad te mogućnost odabira režima mijenjanja brzina između normalnog, sportskog i primjerenog skliskoj podlozi u automatskom načinu te mogućnost ručnog mijenjanja, onda ovu izvedbu možemo proglasiti najpoželjnijom. No, nismo rekli sve. Naime, Citroën C5 ima hidraulični ovjes s mogućnošću odabira nekoliko položaja visine vozila te tvrdoće od normalne, koja je Citroënovski mekana do sportske, koja nije pretvrda, ali osjetno promijeni vozna svojstva pa sad već govorimo o sofisticiranom i svakako zanimljivom automobilu srednje kategorije.

New Business paket opreme je posebna izvedba sa svime što vam je potrebno za duga putovanja, ali i vožnju gradskim i prigradskim prometnicama. Uređaj za navigaciju, prednji i stražnji parkirni senzori te bočni za mjerenje prostora za bočno parkiranje, automatska svjetla s LED dnevnim svjetlima, senzor za kisu, automatska klima i da sad sve ne nabrajamo, jasno vam je da ima puno toga. Sjedala su presvučena tkaninom pa je mogućnost nadoplate za ovaj paket opreme kombinacija sjedala koža/tkanina, a metalik lak je bez nadoplate. Iako iznimno bogat, po cijeni je ovo tek drugi od četiri paketa serijske opreme i ujedno najisplativija opcija.

Cijena testnog modela od 213.900 kn je, ako gledamo konkurenciju, stvarno povoljna, a odlična vozna svojstva, mala potrošnja i još uvijek moderan dizajn čine ovaj automobil poželjnim.