Vijesti

Citroën CX proslavio 40. rođendan

Citroën CXCitroën je prvi puta otkrio CX 2000 na sajmu automobila u Parizu 1974. godine. Poznat po svojoj udobnosti, ergonomiji i ležanju na cesti, CX je u godini svojeg lansiranja primio nagradu za “Automobil godine”, “Nagradu za sigurnost” te nagradu za stil (“Award Auto Style”).

Ovu “dvovolumensku limuzinu” duljine 4,63 metra dizajnirao je Robert Opron i to je prva limuzina opremljena dizelskim motorom u povijesti Marke. Tim modelom Citroën je osvajio tržište velikih europskih krstarica, nudeći alternativu benzinskim motorima. Naime, godinu dana nakon naftne krize 1973., marka, koja je već tada brinula o troškovima uporabe, stvara inovacije kako bi ponudila učinkovite motore kako u pogledu zadovoljstva u vožnji tako i s obzirom na potrošnju goriva. Aerodinamika tog modela je uz to imala odlučujuću ulogu u tim istraživanjima jer kratica CX označava koeficijent otpora zraka.

Sljedećih godina, Citroën je nastavio s tehnološkim unapređenjima modela CX. Godine 1975. izšla je njegova karavanska izvedba, 1977. sportska izvedba 2400 GTi s elektroničkim ubrizgavanjem, koja se tada smatrala najbržom na francuskim cestama, a 1978. i izvedba Prestige s duljinom većom za 28 cm.

Priznat zahvaljujući stilu i tehnološkoj odvažnosti, CX je bio i vozilo velike udobnosti. Od modela DS nasljedio je hidropneumatski ovjes konstantne visine, a od modela SM iz 1970. servoupravljač osjetljiv na brzinu, s automatskim vraćanjem u osnovni položaj. Tim se novinama dobilo na udobnosti jednostavnosti korištenja. Naime, inovativnimpretvaračem okretnog momenta C-matic uklonjena je papučica spojke te je oslobođen prostor za ugodniju vožnju. Ne smijemo zaboraviti ni unutrašnjost opremljenu futurističkim vozačevim mjestom koja je ponudila veću praktičnost i pristup svim komandama bez ispuštanja upravljača iz ruku.

Godine 1985. CX bio je prvi francuski automobil opremljen kočnim sustavom ABS, a do 1991. prodan je u 1,2 milijuna primjeraka.

Danas se život modela Citroën CX nastavlja događanjima i okupljanjima u organizaciji kluba “CX Club de France” te krovne organizacije ljubitelja vozila CITROËN “Amicale de France”. Jednako tako i oduševljenje prema “youngtimerima”, sportskim automobilima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća koji su sada ljubimci kolekcionara.

Tags: /