Vijesti

Citroën osvojio svjetsko prvenstvo FIA WTCC

Citroën C-Elysée WTCCCitroën C-Elysée WTCC u Šangaju je osvojio veličanstvena prva četiri mjesta. Prvi je bio José María López, a slijedili su ga Ma Qing Hua, Yvan Muller i Sébastien Loeb. Taj uspjeh omogućio je marki Citroën da osvoji naslov svjetskog prvaka u kategoriji konstruktora.

José María López približio se još jedan korak naslovu svjetskog prvaka u kategoriji vozača, za što će novu priliku dobiti na sljedećoj utrci u Suzuki (24. – 25. listopada).

Pozicionirajući četiri automobila među prvih pet, Citroën Total već je na kvalifikacijama ostavio snažan dojam na stazi Shanghai International. Početak prve utrke odvijao se pred prepunim tribinama koje su navijale za Maa Qinga Hua koji je startao iz prvog reda.

Nakon gašenja semafora, José María López skočio je na vodeću poziciju ispred svojeg kineskog kolege i Yvana Mullera. Sébastien Loeb, koji je u utrku kretao s petog mjesta, zakasnio je na startu te je prvi krug završio na sedmom mjestu. Poletni Ma Qing Hua na svojoj je domaćoj stazi stalno pritiskao Pechita Lópeza. Iako je nekoliko puta blokirao kočnice, vodeći je zadržao prednost, ali je nije uspio ni povećati.

Za to je vrijeme Sébastien Loeb započeo svoj spektakularan uspon. Krug za krugom, Tiago Monteiro, Gabriele Tarquini i Norbert Michelisz popuštali su pred napadima bivšeg vozača relija. Malo prije kraja prve utrke, na čelo se probila četvorka momčadi Citroën!

Automobili Citroën C-Elysée okupili su pred ciljnom zastavom kako bi ovjekovječili ovaj povijesni trenutak Marke. José María López, Ma Qing Hua, Yvan Muller i Sébastien Loeb time su svojoj momčadi donijeli naslov prvaka svijeta u kategoriji konstruktora.