Vijesti

Citroën službeno vozilo sajma NEXPO 2013

Citroën je bio službeno vozilo Međunarodnog sajma NEXPO 2013 u Rijeci, 26. i 27. rujna 2013. godine. NEXPO je najveći događaj lokalne samouprave u Jugoistočnoj Europi, na kojem su se gradonačelnici jugoistočne Europe susreli su se sa poslovnom zajednicom i kako bi privukli investitore za javne projekte u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Obzirom da je promet najveći potrošač neobnovljivih izvora energije te da približno 25% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU dolazi od prometa, organizatori sajma odlučili su iskoristiti priliku da potaknu svijest o važnosti izgradnje regionalne mreže energetske infrastrukture u prometu s kojom je moguće znatno utjecati na smanjenje korištenja neobnovljivih izvora energije i ostvarivanje ciljeva smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Kako bi sudionicima i posjetiteljima sajma osvijestili činjenicu da je budućnost cestovne mobilnosti već prisutna na prometnicama u regiji, na sajmu je prezentiran Citroën C-Zero, 100 % električni automobil registriran u Republici Hrvatskoj. Citroën C-Zero koristi Full Electric tehnologiju, koja omogućava jednostavnu i smirujuću vožnju uz visok nivo udobnosti i sigurnosti, a sve uz 0 % emisije štetnih plinova.

Posjetitelji su se osobno uvjeriti da takva vozila čuvaju okoliš od ispušnih plinova i onečišćenja bukom, a donose i brojne uštede. Državnim i lokalnim dužnosnicima, ali i potencijalnim investitorima koji su razgledati vozilo, organizator je skrenuo pozornost na nedovoljnu razvijenost mreže punionica za električna vozila koja je preduvjet za značajnije korištenje električnih vozila u prometu.

Na sajmu je prezentirano i službeno vozilo sajma, Citroën DS5, opremljen tehnologijom full-hybrid dizel Hybrid4, nudeći istodobno performanse, nove osjećaje u vožnji (vožnja u gradu s elektromotorom, funkcija boost pri ubrzanju u načinu Sport)  uz emisije smanjene na 99 g/km CO2