Dacia / Testovi

Dacia Duster 2013

Dacia Duster 2013Dacia, rumunjska marka pod okriljem Renault-Nissan grupe, u kratkom je vremenu prevalila put od istočnoeuropskog proizvođača koji svojim modelima izaziva podsmjeh, do globalnog igrača s prodanih više od 2,4 milijuna vozila. Pravi primjer, ali i razlog uspjeha je Duster, SUV kompaktnih dimenzija, koji je u samo 3 godine, od početka prodaje, prodan u više od 450.000 primjeraka.

Nakon takvog uspjeha, redizajn nije smjeo biti drastičan, već se radi o pomnom praćenju reakcije kupaca, kako bi bilo izmjenjeno ili dorađeno samo ono što kupci žele. Prema ustaljenom običaju svih marki, redizajn vanjštine automobila uključuje prednja i stražnja svijetla, masku, branike, naplatke. No, rekosmo, ovdje je to učinjeno vrlo diskretno. Oblik svjetala je ostao isti, ali je izmjenjen izgled unutrašnjosti rasvjetnih tijela, kako sprijeda, tako straga. Prednja svjetla imaju sada dvostruku optiku i dnevna svjetla. Nova maska hladnjaka ukrašena je dvjema kromiranim vrpcama, a s niže postavljenim usisnikom zraka prednji dio izgleda još robusniji, naglašavajući terenske sposobnosti vozila. Ovome trebamo dodati i nove krovne nosače s natpisom Duster, drukčiji dizajn oznake 4WD te novi dizajn naplataka pa su time obuhvaćene sve promjene izvana.

Dizajn unutrašnjosti redizajniranog Dustera naglašava robustnost, ali, sada, zahvaljujući novim elementima komfora, nudi veću ugodu u svakodnevnoj vožnji. Zvučna izolacija znatno je smanjila buku u automobilu pa je sada Duster vozilo koje se ne kupuje samo zbog izvrsnih terenskih sposobnosti, a dodan je i tzv. infotainment sustav s dodirnim ekranom pa to sada sve izgleda daleko atraktivnije i skuplje.

Dosadašnja ponuda motora obogaćena je modernim Renaultovim turbo benzinskim motorm zapremine 1,2 l, maksimalne snage 125 KS, no dosadašnji prodajni rezultati u Hrvatskoj pokazuju da se više traže diesel motori, a tu je, kao i do sada, dana mogućnost odabira između dvije inačice 1,5-litrenog turbo diesela, s 90 ili 110 KS.

Upravo diesel bio je i naš testni primjerak pa o voznim svojstvima koja su i do sada učinila ovaj automobil mnogima poželjnim ne trebamo ponovno spominjati, no ovdje ponovno naglašavamo osjetno smanjenje razine buke i motora, ali i ovjesa pa je osjećaj vožnje iznad očekivanja te daleko bolji od dosadašnjeg iskustva s ovim automobilom. Podsjetimo Reanultov motor u kombinaciji s Nissanovim pogonom na sve kotače čine savršen, učinkovit spoj, zbog kojega ovaj mali SUV može tamo gdje mnogi predstavnici skupljih marki posustaju.

Na kraju možemo samo postaviti pitanje: Dacia Duster ili Renault Duster?

Da, ovaj automobil je ralno dovoljno dobar da na mnogim svjetskim tržištima nosi Renaultov znak, no zahtjevnost europskih kupaca i imidž marke Renault u Europi ne dozvoljavaju da se na našem kontinetu prodaje kao Renault, već za te jeftinije, ali očito iste modele postoji marka Dacia.

Proizvod je isti i samo je stvar percepcije. Zanimljivo…

Tags: /