Dacia / Testovi

Dacia Lodgy

Preuzevši Daciu, Renault je toj marki namijenio poziciju na istočnoeuropskom tržištu, odnosno tržištima nižeg standarda građana. No, prodajni rezultati u bogatijim europskim zemljama i potražnja za Dacijinim modelima, koji su postali konkurentni, zahvaljujući Renaultovoj tehnologiji izrade, ali i upotrebi Renault motora i ostalih komponenti, izmijenili su prvotne planove. Danas Dacia proizvodi sve zanimljivije modele i automobile za koje svojevremeno nismo mogli ni sanjati da će ih proizvesti ta rumunjska marka. Najnoviji primjer novog vozila u kategoriji u kojoj do sada Dacia nije imala svog predstavnika je Lodgy.

Dacia Lodgy predstavljena je 2012. godine na Autosalonu u Ženevi i, kao što rekosmo nije nasljednik nekog postojećeg modela, već potpuno novi automobil, kao odgovor na potrebe tržišta koje, rekosmo, sve ozbiljnije doživljava ovu rumunjsku marku. Proizvodi se u Maroku kao Dacia Lodgy i Filipinima, gdje dolazi pod nazivom Nissan Lodgy, obzirom da je tamo prisutna marka Nissan, kao dio Renault-Nissan alijanse, a u tom segmentu Nissan nema vozilo. Dakle, novi monovolumen za globalno tržište.

Kako bi zadržala reputaciju vozila s povoljnom cijenom, Dacia s Lodgyem slijedi filozofiju više za manje i to u ovom slučaju doslovce. Naime, radi se o stvarno prostranom monovolumenu dugačkom gotovo 4,5 m po povoljnoj cijeni. Lodgy, zahvaljujući velikoj kabini postoji u izvedbi s 5 ili 7 sjedala, a početna cijena u Hrvatskoj je svega 79.000 kn.

S Daciom Lodgy doše su nove dizjnerske smjernice, kasnije primjenjene na Sorentu. Automobil izgleda daleko modernije od prijašnjih Dacijinih automobila, a nove tehnologije su, ne samo ispod poklopca motora, već i u sigurnosnoj i opremi koja putovanja čini komfornijima i udobnijima. Novost u Daciji je MIDEA NAV multimedijski uređaj koji ima dodirni zaslon 7 inča, GPS navigaciju, USB, Bluetooth spajanje s mobilnim uređajima… Ukoliko vam navigacija nije najbitnije na svijetu, umjesto ovog uređaja, postoji jeftiniji multimedijalni uređaj, koji nema doirni ekran i navigaciju, ali ima sve ostalo.

Od motora treba izdvojiti novi benzinski turbo motor zapremine 1,2 l, snage 115 KS, kao potvrdu primjene najnovije Renault tehnologije od sada i u Daciji.
Mi smo isprobali model s 1,5-litrenim turbo diesel-om. Postoje dvije inačice, 90 i 115 KS, a isporbavši ovu jaču, možemo reći da je vrlo štedljiva, što smo uostalom i očekivali od motora koji smo isprobali u raznim automobilima Reanult-Nissan alijanse kojoj pripada Dacia.

Ugodno smo iznenađeni voznim svojstvima ovog velikog monovolumena. Dugačak međuosovinski ramzak i dobro podešen ovjes daju komfor na duljim putovanjima, a zahvaljujući novom dizajnu unutrašnjosti, koji se nakon Lodgya primjenjuje i na ostale Dacije te spomenutoj opremi, možemo reći da je Lodgy stvarno zanimljiv automobil svima kojima je potrebno vozila ove kategorije. OK, nije moguće dobiti automatski klima uređaj i još mnogo toga što nudi npr. Scenic, da nejdemo dalje od Renaulta, ali da, Lodgy je puno automobila za malo novaca.

Tags: /