Dacia / Testovi

Dacia Logan MCV

Dacia Logan MCVVeliki Sandero? Ne, ovo je Dacia Logan MCV. Svaka sličnost s manjim Sanderom je namjerna jer se radi o novom dizajnerskom smjeru marke, koji ostavlja dojam skupljih vozila i automobile čini atraktivnijima.

Ovo je ukupno druga generacija Logana, koji sada dolazi u dvije karoserijske inačice: limuzina i karavan (MCV). Da, ovog puta MCV nije posebna izvedenica s trećim redom sjedala, već je zadržan stari naziv koji sada označava karavan. Naime, Dacia širi svoju ponudu vozila i za potrebe prijevoza više ljudi, odnosno za potrebe većih obitelji proizveli su Doker. Dakle, novi Logan karavan je Logan MCV, a stari Logan MCV je dobio nasljednika u obliku Dokera.

Novi dizajnerski smjer je plod dizajnera Renaultovog srednjeeuropskog centra za dizajn, a cilj je, očito, marku Dacia izdignuti iz sfere jeftinog istočnoeuropskog vozila. Tome trebamo dodati da se na određenim tržištima u svijetu nova vozila marke Dacia prodaju kao Renaulti, ovisno o prisutnosti i pozicioniranju tog, ipak primarnog branda unutar Renault-Nissan alijanse, kojoj pripada i Dacia. Ovdje, u Europi, na domaćem kontinentu obje marke, pozicija je jasna, no i ovaj model, novi Logan MCV, jasno daje do znanja da se razlike smanjuju i Dacia postaje i na europskom tržištu značajan faktor.

Sada već, možemo reći simpatičan dizajn, u kombinaciji s tehnološkim i sigurnosnim elementima na nivou konkurencije, novom Loganu MCV nudi dobru početnu poziciju na tržištu manjih karavana.

Stroge europske ekološke norme utjecale su na ponudu motora. U ponudi su benzinski 1,2-litreni četverocilindrični motor maksimalne snage 55 kW (75 KS), isti motor u kombinaciji pogonskog goriva benzin i LPG te 1,5-litreni turbo diesel u dvije inačice: 55 kW (75 KS) i 66 kW (90 KS). Svi motori zadovoljavaju ekološku normu EURO 5 te ih je moguće nači i u modelima ostalih marki alijanse.

Sigurnosni standardi utjecali su da Dacija više ne proizvodi modele bez osnovnih sigurnosnih elemenata poput zračnih jastuka pa je tako novi Logan MCV u serijskoj izvedbi opremljen s 4 zračna jastuka, ABS-om, ESP-om, ASR-om, sustavom pomoći kod naglog kočenja, dnevnim svjetlima…

Testni model je od opreme, između ostaloga, imao i multimedija sustav s dodirnim ekranom i navigacijom, što je još u prošloj generaciji bilo nezamislivo za ovu rumunjsku marku.

U vožnji, pogonjen turbo diesel motorom snage 75 KS, tetsni Logan MCV pokazuje sve prednosti Renaultovog motora i tehničkih rješenja, koja su Renaultova mala vozila učinila popularnim. Tih rad, mala potrošnja goriva, dobro podešen ovjes, koji ne narušava komfor prilikom vožnje na lošijim putevima, a zadržava sigurnost i omogućuje brži ulazak u zavoje daju dojam u vožnji, opravdava nošenje Renaultove značke na pojedinim tržištima.

Novi Logan je, dakle, moderno, konkurentno europsko vozilo, a MCV, odnosno karavan s ukupnom duljinom od gotovo 4,5 m i međuosovinskim razmakom iznad 2,6 m nudi, za kategoriju kojoj pripada, izniman prostor putnicima. Tome dodajmo najveći prtljažnik u kategoriji, zapremine 573 l i dobili smo automobil koji ima sve adute za dobre prodajne rezultate.

Ostaje još samo cijena.

Početna je 64.700 kn.