sport

Donington nije zainteresiran za F1 utrku

Donington Park nije zainteresiran za održavanje VN Velike Britanije ako Silverstone napusti kalendar Formule 1 nakon 2019. godine.

Britanski vozački klub (BRDC), koji je vlasnik Silverstonea, trenutno razmatra da li žele aktivirati izlaznu klauzulu u svom ugovoru s Berniejem Ecclestoneom. To bi značilo kako staza izlazi iz kalendara 2019. godine, ali klauzula mora biti aktivirana prije ovogodišnje utrke.

Na Doningtonu se održavala VN Europe 1993. godine, a plan je bio i da se vrate u kalendar 2010. godine, ali financijska kriza onemogućila je povratak te staze u vrh motosporta.

Međutim, izgleda kako se Donington niti ne želi vratiti u Formulu 1 ako Silverstone izađe. Barem tako tvrdi direktor staze, Christopher Tate.

“Apsolutno ne. Postavili smo jasan cilj u kojem želimo stazu kakva jest. Nemamo interes održavati modernu utrku s brzim jednosjedima jer bismo onda morali potpuno promijeniti Donington Park,” rekao je Tate.

Povratak Donnington Parka u Formulu 1 bio je vrlo vjerojatan 2010. godine. Tada je i Bernie Ecclestone potvrdio kako se staza vraća u F1, a neke zavoje će izmjeniti i “modernizirati”, a tko drugi nego Herman Tilke. Međutim, financijska kriza uzdrmala je Donington i jednostavno nije bilo nade za povratak.

Tate je upravo zbog toga kritizirao uvjete koje staze moraju ispunjavati kako bi održale Veliku Nagradu. Također, nada se da će se Liberty Media, za koju se očekuje da će uskoro preuzeti većinski udio, pozabaviti ugovorima kako bi pomogli stazama u održavanju utrka.

“Poslovni model nema smisla nikome i sve to ‘igranje’ s kalendarom Formule 1 ima katastrofalan utjecaj na ostatak motorsporta. Nadam se da će poslovni model biti puno drugačiji jer je Liberty rekao prave stvari o tradicionalnim utrkama. Mislim da će novi vlasnici imati razumijevanja jer imaju zdravog razuma u medijima. Ovo se ne može nastaviti u situaciji kakva trenutno jest,” dodao je Tate.

Izvor: GP1.hr