Citroën / Testovi

DS3 Black

DS3 BlackDS3, začetnik, pobjednik… mogao bi biti i slogan za automobil koji je pomaknuo granice i stvorio temelj za novu francusku ‘premium’ marku DS.

Gledajući europsko tržište, još ne tako davno ‘premium’ je označavalo njemački trojac Audi-BMW-Mercedes. Danas je globalizacija tržišta učinila svoje i u ‘premium’ polako ulaze i neke druge marke. PSA grupa je u jednom trenutku svog razvojnog plana odlučila pokrenuti eksperiment, koji se s vremenom pokazao kao uspješna vizija budućnosti automobilskog tržišta. Na tržište su 2009. godine izbacili Citroën DS3. Automobil čiji slogan je bio ‘anti-retro’ ponuđen je kako bi zainteresirao kupce za jedan novi nivo dizajna i izrade automobila. Predstavljen pod markom Citroën, označio je rađanje nove ‘premium’ linije proizvoda, čiji se uspjeh pretvorio u novu francusku marku DS.

Danas je DS3 ostao jedini automobil marke DS na tržištu s vidljivim Citroënovim oznakama pa uskoro možemo očekivati novu generaciju.

Prema ustaljenom pravilu, nakon redizajna, a neposredno prije predstavljanja nove generacije modela, proizvođači automobila ponude tržištu posebnu seriju, koja pruža izvrstan omjer uloženog i dobivenog te na taj način zadrži fokus javnosti na automobil koj je već dulje vrijeme na tržištu.

Za pretpostaviti je da će DS3, kao prvi iz ‘premium’ serije i začetnik nove francuske marke još ostati ovakav, kakav je na tržištu, iz razloga što je redizajniran tek polovinom prošle godine, no neovisno o tome, od ovog proljeća je u ponudi posebna Black edicija.

DS3 je redizajnom dobio blage stilske, ali značajne tehnološke promjene, koje uključuju iznimno štedljive motore i prednja LED svjetla, a Black edicija je spoj vrhunskih tehnologija i elemenata koji ga čine izrazito atraktivnim.

DS3 Black, kako mu i naziv govori, dolazi isključivo u crnoj boji. Radi se crnoj boji s perla efektom, koji daje izrazit sjaj, a za razliku od standardnih serija u kojima je moguće kombinirati različite boje karoserije i krova, ovdje je i krov u istoj, crnoj boji. Da se radi o stvarno crnom automobilu, pokazuju i crni aluminijski naplatci te crna boja unutrašnjosti. Potreban luskuz daje kombinacija crno obojanih elemenata s kromiranim detaljima, koji uključuju prednju masku, bočna osvrtna zrcala, ukrasne letvice na vratima i još neke detalje pa DS3 Black izgleda vrlo privlačno, pogotovo onima koji ionako preferiraju crne automobile.

DS3 Black dolazi isključivo s turbo diesel motorom maksimalne snage 73 kW (99 KS), koji svoju štedljivost pokazuje izrazitno niskom emisijom CO2 od svega 87 g/km.

U praksi je to automobil koji, ovisno o dionici i načinu vožnje može trošiti prosječno manje od 5 l na 100 km, no zahvaljujući Stop/Start tehnologiji ni u gradu ne troši puno više.

Unutrašnjost Black serije je, poput svake unutrašnjosti modela DS3, prostor u kojem je ugodno boraviti, zahvaljujući modernom dizajnu i materijalima koji svojim izgledom stvaraju dojam skupoće i luksuza.

Iz današnje perspektive, nedostatak dodirnog zaslona, odnosno tzv. infotainment uređaja pokazuje da se ipak radi o automobilu koji je u svojoj osnovi dulje vrijeme na tržištu, no realan i jedini nedostatak ove Black serije je nemogućnost spajanja telefonskog uređaja, što već možemo svrstati i u sigurnosne elemente opreme, a ne samo elemente komfora, te nedostatak USB priključka, obzirom da mlađi ljudi danas, u pravilu, ne kupuju CD-e.

Sve ostalo je ovdje, poput automatskog klima uređaja i stražnjih parkirnih senzora pa možemo reći da se radi o bogato opremljenom automobilu, odnosno iznimno atraktivnoj izvedenici, ionako privlačnog modela.

DS3 Black je u Hrvatskoj dostupan po cijeni od 149.900 kn.