Vijesti

DS5 službeno vozilo četvrtog Noir festivala u Zagrebu

DS5Noir Festival, ugostit će svjetski priznatog i poznatog pisca kriminalističkih romana Iana Rankina, koji će ujedno i otvoriti Festival koji se održava od 22. do 24. svibnja u Zagrebu. Profinjeni DS5, koji utjelovljuje luksuz na francuski način, službeno je vozilo festivala koje će prevoziti Iana Rankina tijekom njegova boravka u Zagrebu. Iznenađujući, očaravajući i zavodljiv, CITROËN DS5 prirodno privlači te pozivasvojeputnikedadoživejedinstveni osjećaj vožnje zahvaljujući mjestu za vozača izvedenom u stilu zrakoplovnog “kokpita” gdje se brišu granice između sna i stvarnosti.

Zvijezda ovogodišnjeg Festivala, Ian Rankin (54), dobitnik je velikog broja književnih nagrada, među kojima i najprestižnije svjetske nagrade za najbolji krimić godine – Gold Dagger – za roman Black & Blue. Njegove se knjige prodaju u više milijunskim nakladama, prevedene su na 36 jezika i danas ga zovu kraljem tartan noira, a u Velikoj Britaniji ne silaze s ljestvica najprodavanijih naslova.

Od 22. do 24. svibnja svi ljubitelji Noir žanra uživat će u zanimljivom programu koji će obogatili kulturnu scenu Zagreba, ali i još malo približili noir kao zanimljivu i nezaobilaznu vrijednost u književnom, filmskom i glazbenom žanru. Novost u ovogodišinjem Noir Festivalu je suradnja s Jasminom Kallay, stručnjakinjom za TV, filmske, transmedijske scenarije i videoigre koja će na primjeru videoigre “L.A. Noire” predstaviti obogaćivanje žanra novom interaktivnom narativnom formom. U sklopu masterclassa “LA noir dekodiran” ljubitelji noira bit će upoznati s videoigrom “L.A. Noire”, te novim iskustvima koja ona omogućuje gejmerima. U sklopu filmskog programa bit će prikazan dokumentarni film “Los Angeles glumi sebe” u režiji američkog redatelja Thoma Andersena, “39 stepenica” Alfreda Hitchcocka te američki ZF noir film “Istrebljivač” Ridleya Scottta.