Vijesti

Dvostruka pobjeda za Volvo Polestar Racing u finalu STCC prvenstva

Linus Ohlsson i Thed Björk ovogodišnju su STCC sezonu završili na najbolji mogući način za Volvo Polestar Racing – dvostrukom pobjedom u posljednjoj utrci voženoj na stazi Mantorp Park. Novookrunjeni STCC prvak Björk simbolično je pobijedio u posljednjoj utrci ove godine. “Savršen kraj jedne sjajne godine. Ova je sezona bila najbolja u mojoj karijeri. Veliko hvala svim članovima tima, a posebice mojem inženjeru Janu Anderssonu,” izjavio je Björk.

Linus Ohlsson ostvario je drugu pobjedu u ovogodišnjoj sezoni nakon dominacije tijekom prve utrke proteklog vikenda, od samog početka do samog kraja. “Automobil je bio savršen u prvoj utrci i uspio sam održati prednost do kraja bez ikakvih problema. Jako sam zadovoljan postignutim rezultatom ove godine,” izjavio je Ohlsson.

Robert Dahlgren morao se žestoko boriti u posljednoj utrci, a cilj je bio drugo mjesto u poretku vozača ispred Richarda Göranssona iz BMW-a. Peto mjesto u prvoj utrci i drugo u drugoj utrci bili su skoro dovoljni, jer se Dahlgren na kraju ipak morao zadovoljiti trećim mjestom u poretku vozača, samo jedan bod iza Göranssona. “Imao sam problema s automobilom, a još sam pretrpio i udarac u stražnji dio vozila. Mjesto na pobjedničkom postolju u drugoj utrci je dobro, ali naravno htio sam bolji rezultat,” istaknuo je Dahlgren.

STCC finale bilo je zanimljivo i za Fredrika Ekbloma koji je u prvoj utrci nakon žestoke borbe s Dahlgrenom i Citroenovim vozačem Jocke Mangsom završio kao sjajan drugi, ali je zato u drugoj utrci nakon kontakta s Göranssonom ostao u pijesku pored staze, što je rezultiralo i kaznom za BMW-ova vozača. “Jedina stvar za mene u finalu bila je ići naprijed bez obzira na sve, što sam i učinio. Prva je utrka bila dobra, ali sam nažalost stradao u drugoj utrci. Nisam zadovoljan sezonom, ali nesumnjivo sam dosta napredovao,” napomenuo je Ekblom.

Princ Carl Philip Bernadotte sezonu je završio osvajanjem bodova u posljednjoj utrci, te svoj STCC debi zaključio pozitivno. “Dobar kraj godine koja se može ocijeniti kao pozitivna. Napredovali smo tijekom čitave sezone i dosta sam naučio, tako da se radujem sljedećoj sezoni,” izjavio je Princ Carl Philip Bernadotte.

STCC sezona 2013. godine rezultirala je vozačkom titulom za Theda Björka i konstruktorskom titulom za Volvo Polestar Racing, koji je pobijedio na 10 od 12 utrka i ostvario 24 od 36 mjesta na podiju. “Od 2005. godine smo stalno jačali suradnju s Polestarom, a taj se težak rad sada isplatio. STCC sezona 2013. godine je bez sumnje jedna od najboljih u povijesti Volva. Vozači i ljudstvo u timu su uradili sjajan posao ove godine i zaista je dobro završiti sezonu s dvije uspješne utrke,” izjavio je Derek Crabb, Motorsport direktor kompanije Volvo automobili.

Poredak vozača
258 – Thed Björk
161 – Richard Göransson
160 – Robert Dahlgren
146 – Linus Ohlsson
140 – Fredrik Ekblom
105 – Fredrik Larsson
78 – Jocke Mangs
65 – Mattias Andersson
63 – Daniel Haglöf
36 – Robin Rudholm
18 – Tomas Engström
10 – Carl Philip Bernadotte
10 – Andreas Wernersson
10 – Roar Lindland
8 – Alexander Graff
7 – Philip Forsman
4 – Alx Danielsson
3 – Niclas Olsson
1 – Fredrik Magnusson

Poredak konstruktora
522 – Volvo
320 – BMW
154 – Citroën
144 – Saab
90 – Dacia