sport

Ecclestone o V6 motorima

Bernie Ecclestone, Caterham media

Bernie Ecclestone se bojao da će početak nove sezone, a s njom i nove ere Formule 1, biti oskrvnut utrkama u kojima bi samo pola bolida stiglo do cilja.

Vlasnik komercijalnih prava sporta, koji je htio da u bolidima ostanu 2.4-litreni V8 motori, otkrio je da mu zvuk novih motora nije bio jedina briga uoči nove sezone. Za Forbes je rekao:

“Mislio sam da će sve biti gore. Mislio sam da će bolidi biti nepouzdani i da će pola vozača stajati na stazi. Na kraju su inženjeri napravili tehnički nevjerojatan posao. Zapravo sam neki dan vidio Mercedesov motor i rekao sam da bi htio kupiti jednog, s obzirom da je kao umjetničko djelo. Kao predivna skulptura je, tako da je fantastičan.”

A zvuk, kojeg je Mercedes na testu u Barceloni pokušao poboljšati montiranjem ispušne cijevi u obliku vuvuzele, Ecclestone je prozvao nuspojavom novih pravila.

“To je kao mnogo stvari. Odete liječniku i boli vas zub ili nešto i daju vam tablete. Onda dođu nuspojave. Ljudi koji su smišljali pravila nisu shvatili koje su nuspojave. Čak ni oni koji su gradli motore nisu. Zašto? Jer nikad prije nisu jednog izgradili. Motor je prototip. Rekao sam na nekoj pozornici: Zašto ne bi to odgodili još godinu dana i onda pustili proizvođačima da jednog stave u bolid, jer je do tad radio samo u tvornici. Pokreni ga u bolidu i da čujemo.”

Ecclestone je spomenuo da bivši predsjednik FIA-e Max Mosley, iako se zalagao za manje motore, nije onaj koji je to spustio na papir.

“Max je ovo počeo, ali, budimo pošteni, Max nije napisao pravila. Njegova ideja je bio manji motor koji bi odgovarao cestovnim automobilima dobavljača. Bila bi litra i pol, kao u cestovnim automobilima. To je bila Maxova ideja za dovođenje još dobavljača. Ali nije shvatio kakva će biti pravila. Mislim da nitko nije.”

Izvor: GP1.hr