Vijesti

Ferrari 458 Speciale – premijera u Frankfurtu

458 Speciale je najnoviji proizvod Ferrarijeve osnovne filozofije ekstremne tehnološke inovacije i istraživanja, koja je trenutno stvorila pogonski motor, aerodinamiku i dinamiku vozila koji su, ionako izniman model 458 Italia, pretvorili u automobil zaslužan naslova “Speciale”.

Mnoga sofisticirana rješenja, poput aktivne aerodinamike, po prvi puta su primjenjena u ovom modelu, a postat će standard u svim budućim Ferrarijima. 458 Speciale je stvoren kako bi performanse i vozačke emocije podignuo na nezapamćenu razinu. Nagrađivani V8 motor osnažen je na 605 KS, čime je postao Ferraijev najsnažniji atmosferski motor u povijesti, s ekstremnom snagom po litri obujma od 135 KS, što je najbolji rezultat za motor koji pogoni cestovni automobil na svijetu.

Zahvaljujući izuzetnom odnosu snage i mase vozila od 2,13 kg/KS, 458 Speciale ubrzava od 0 do 100 km/h za jedva 3 s, do 200 km/h za 9,1 s, a krug trkaće staze Fiorano Circuit prolazi za samo 1:23,5.

Jedno od najinovativnijih tehnoloških rješenja na 458 Speciale je sustav kontrole bočnog proklizavanja (SSC) koji olakšava kontrolu nad vozilom u graničnim područjima. Zahvaljujući novorazvijenom preciznom algoritmu, SSC provodi analizu bočnog proklizavanja, uspoređujući ju s ciljanim vrijednostima, optimizirajući zakretni moment (pomoću F1 kontrole proklizavanja) i distribuciju momenta među kotačima (kroz integraciju s E-Diff elektronskim diferencijalom).