sport

FIA razmatra uvođenje novog kvalifikacijskog formata

FIA razmatra promjenu kvalifikacijskog formata u F1 za sljedeću godinu. Prema prvim najavama, s ciljem povećanja uzbuđenja došlo bi do uvođenja dodatne kvalifikacijske runde.

Strateška Grupa je nedavno raspravljala o promjenama kvalifikacijskog formata, temeljem čega bi po četiri bolida bila eliminirana u Q1, Q2 i Q3, dok bi u Q4 borbu za pole position vodilo osam bolida.

Glavna ideja ovakvog prijedloga je stvaranje dodatne neizvjesnosti jer bi vodeće momčadi morale izlaziti na stazu najmanje tri puta prije posljednje kvalifikacijske runde, što bi povećalo vjerojatnost neočekivanih rezultata. Osim toga, takav format otežao bi najbržim momčadima prolazak u posljednju kvalifikacijsku rundu na tvrđim gumama.

Nadalje, novim prijedlogom bi devetoplasirani i desetoplasirani imali mogućnost slobodnog izbora guma za nedjeljnu utrku, što bi značilo da bi manji broj vozača iz sredine poretka bilo suočeno s problemom “pogrešnih” guma na startu utrke.

O ovakvom prijedlogu će se u predstojećem razdoblju dodatno raspravljati.

“Ovakav prijedlog dolazi od strane F1. Istraživali su preferencije gledatelja, te smatraju da bi takav prijedlog naišao na njihovo odobravanje. Osobno smatram da je to dobra ideja, no nije na meni da o tome odlučujem,” rekao je Charlie Whiting.

Izvor: GP1.hr