sport

FIA: Winnie nije kriva za prerano mahanje zastavicom

Direktor utrka Formule 1 Charlie Whiting objasnio je kako je loša komunikacija kriva za incident na utrci Formule 1 jučer u Kanadi. Naime, ciljna zastavica pokazana je krug prerano.

Zaposlenik na startno ciljnoj ravnini mislio da je Sebastian Vettel u posljednjem 70.krugu te je zamolio 23-godišnju mankenku Kanađanku Winnie Harlow da označi završetak utrke, no Nijemac se nalazio u 69.krugu.

Vozači su se nastavili utrkivati iako su po cijeloj stazi signalizirali kraj utrke. Situacija je tretirana kao crvena zastavica pa su na kraju gledani rezultati kraja 68. kruga.

“Kockasta zastavica pokazana je krug ranije zbog loše komunikacije s osobom koja pokreće i završava utrku.”

“On je mislio da je posljednji krug, a to mu je i potvrdila kontrola utrke ne znajući da ih on pita nego misleći da on to zna.”

“Zastavicu ju je samo pokazao krug ranije ili rekao držaču zastave da to napravi, nema to veze s poznatom osobom koja je držala zastavicu,” pokušao je objasniti Whiting.

Whiting smatra kako se osoba sa zastavicom zabunila jer na TV grafici vidjela krug u kojem je vodeći u utrci umjesto koliko je krugova završilo. Britanac je spomenuo da se nešto slično dogodilo u Kini prije nekoliko godina.

“Mislim da se neke osobe zbune kada piše 69 od 70.”

“Svi mi u F1 znamo da to znači da smo u 69. krugu, no neki izvan nje nažalost ne znaju,” zaključio je Whiting.

Direktor utrke Whiting rekao je svim momčadima da nastave voziti do kraja 70.kruga kada su ga pitali što se događa.

“Bilo mi je u potpunosti jasno što se dogodilo.”

“U tim uvjetima, jako malo momčadi moglo je reći svojim vozačima što u tom trenutku napraviti,” smatra Whiting.

Situaciju su još više zakomplicirali maršali koju su mislili da je utrka gotova pa su i oni mahali zastavicama.

“Sve je to bio dio opće zbunjenosti. Maršali inače mašu kako bi čestitali pobjedniku, no neki su to radili kako bi označili kraj utrke.”

“Postojala je mogućnost da će svi ući na stazu nakon završne zastavice, nasreću to se nije dogodilo. Moramo se potruditi da se ovakve stvari više ne događaju,” zaključio je Whiting.

Izvor: GP1.hr