Fiat / Testovi

Fiat 500C

Fiat 500 je primjer uspješne reinkarnacije starog modela. Rezultat je to primjene najnovijih tehnologija i tehničkih rješenja uz prepoznatljiv dizajn, koji je dovoljno sličan automobilu iz daleke povijesti, a istovremeno moderan.

Od pojavljivanja novog Fiata 500, dakle od ožujka 2007. do danas na tržište su plasirane razne izvedbe, od kojih izdvajamo današnji testni model, 500C, odnosno izvedbu s mekanim krovom. C je oznaka za kabrio, iako nam se čini terminologija “500 s mekanim krovom” prihvatljivijom. Naime, za razliku od klasičnih kabrioleta Fiat 500C ima samo mogućnost otvaranja otvora na krovu, uključujući i stražnje staklo, a ne krova u potpunosti. Na taj način bočna silueta zadržava svoj oblik bez obzira jeli krov otvoren ili zatvoren, za razliku od klasičnih kabrioleta. Ovime novi 500C u potpunosti ostaje vjeran kopiranju svog prethodnika i potvrda je uvodnom dijelu ove priče.

Stražnje staklo jest stakleno pa ima i grijač za odmrzavanje, ali platno nije trajno povezano već se na njega, prilikom zatvaranja, naslanja brtvom, koja baš i ne brtvi kako bi trebala pa pripazite kod pranja. S kišom nismo imali problema, ali upotreba miniwash-a može rezultirati mokrim stražnjim sjedalima.

U Hrvatskoj je 500C dostupan samo s 1,4-litrenim benzinskim motorom maksimalne snage 74 kW (100KS) pa ga možemo usporediti s modelom kojeg smo vam predstavili u svibnju 2008.

Platneni krov nije olakšanje karoserije, već se kao i kod svakog kabrioleta, radi ukrućenja, dobilo nešto na masi vozila, što narušava performanse. Ne jako, obzirom da se radi o 40 kg viška, ali se u kombinaciji s jedan broj većim aluminijskim naplatcima, kojima je dodatno bio opremljen testni model, osjeti. 8,6, umjesto 7,8 l benzina prosječne potrošnje nije zanemarivo, a nije više ni jurilica. OK, daleko od toga da 100 KS nije dovoljno. Dapače, 500C se s ovim motorom stvarno lijepo vozi i da nismo imali prilike isprobati zatvorenu verziju s istim motorom, ne bismo ni primijetili spomenute “nedostatke”.

Otvoreni krov je upotrebljiv do brzina od 80 km/h, a nakon toga dolazi do znatnog vrtloženja zraka i iznad 100 km/h predstavlja napor, a ne ugodu. Obzirom da se radi o gradskom vozilu, možemo reći da je to prihvatljivo, a podsjetimo, Fiat 500 je jedan od prvih gradskih automobila na svijetu pa ni njegov nasljednik, unatoč većim dimenzijama i daleko snažnijim motorima nije izašao izvan okvira iste kategorije. U međuvremenu su svi automobili narasli pa je 500 i dalje malen.

Jednako izvrstan ovjes i luksuzno opremljena unutrašnjost kao u standardnom 500 vam i u 500C daju mogućnost odlaska i na dalja putovanja što, općenito gledano, Fiat 500 čini dodatno zanimljivim automobilom, a relativno visoka cijena u odnosu na veličinu daje vam dovoljnu dozu ekskluzivnosti.

Fiat 500C u Hrvatskoj košta 132.500 kn.

Tags: /