Fiat / Testovi

Fiat 500L Living

Izniman uspjeh Fiata 500, koji danas drži čak 27 % tržišnog A segmenta u Europi, što znači da je skoro svaki treći mali gradski automobil kupljen u Europi Fiat 500, ponukao je Fiat na razvoj većeg modela. Ne, nisu samo povećali postojeći model, nego su napravili potpuno novi, ali sa snažnim dizajnerskim poveznicama, što se pokazalo izvrsnim. Naime, Fiat 500L, predstavljen na Ženevskom auto salonu 2012. je tijekom 2013. zasjeo na prvo mjesto u segmentu kompaktnih MPV-a u Europi, gdje na pojedinim tržištima zauzima od 10 do čak 41 % udjela.

Fiat 500L se proizvodi u novoj Fiatovoj tvornici u Kragujevcu, a baziran je na platformi posljednje generacije Fiat Punta.

Iako je dug svega 4,14 m, 500L ima iznimno prostranu kabinu pa konkurira automobilima, u Europi najrasprostranijeg, tržišnog C segmenta, koji su u pravilu oko 15 cm dulji. Potvrda tome su prodajni rezultati u Italiji, gdje je Fiat 500L najprodavaniji diesel-ski automobil u 2013., odnosno prodavaniji i od VW Golfa.

Za one kojima ni takav automobil nije dovoljno velik, Fiat je 2013. ponudio produljenu verziju, 500L Living, s trećim redom sjedala.

Fiat 500L Living ima sve odlike manjeg modela, s dodatkom dva pomoćna sjedala u podu prtljažnika. Kako bi sve stalo, 500L Living je 21 cm dulji od osnovnog modela 500L, pa je dimenzijama u potpunosti u kategoriji kompakata, ali s drukčijom koncepcijom, koja omogućuje, kao i kod standardnog, velik prostor u kabini te povišen položaj sjedenja, poput onog koji nude SUV vozila.

Izvana gledano, 500L Living je do polovice stražnjih vratiju identičan manjem modelu i onda dolazi vidljivo produljenje, koje, budimo realni, malo narušuje izvorni oblik automobila. Zbog toga ovo nije najatraktivnija izvedba, no možemo reći ipak solidan kompromis između dizajna i funkcionalnosti.

Iznutra je sve identično kao u modelu 500L, uz naravno, nešto veći prtljažnik kada su pomoćna sjedala spuštena, odnosno, ukupno veći, kada je i drugi red sjedala oboren. Namjerno govorimo “pomoćna” sjedala, obzirom da su adekvatna samo za manju djecu, odnosno osobe nižeg rasta, što je slučaj kod većine automobila slične koncepcije.

Poput malog 500, Fiat 500L pa tako i Living izvedenica, je dizajnerski automobil. Testni model, u dvobojnoj kombinaciji karoserije izgleda posebno atraktivno, iako se radi o slabijem paketu opreme od najbogatijeg. Glavna boja karoserije, u ovom slučaju crvena, prisutna je i u unutrašnjosti pa automobil izgleda bogatije i skuplje, od mase drugih.

Kada smo vam prvi puta predstavili Fiat 500L, testni model imao je atmosferski benzinski motor zapremine 1,4 l, s 95 KS, što smo ocjenili nedostatnim. Tada su se u ponudi nalazili još turbo benzinski motor zapremine 0,9 l, snage 105 KS i 1,3-litreni turbo diesel snage 85 KS. U međuvremenu je ponuda motora proširena pa smo isprobali 500L Living s 1,6-litrenim turbo diesel motorom snage 105 KS. S ovim motorom, koji dolazi u kombinaciji sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, najveći 500L je ugodno voziti. Izvrsna zvučna izolacija motornog prostora, zahvaljujući kojoj zaboravite da se radi o motoru pogonjenom plinskim uljem, uz dovoljno zakretnog momenta i snage u svakom trenutku, zaslužni su za zadovoljstvo vozača, ali i putnika u ovom, obiteljskom automobilu.

Usporedimo li sjedala, koja su nam bila pretvrda i premale sjedeće površine u prvom 500L s ovim, izgleda da su nas u FIatu poslušali, pa iako iste veličine, sjedala su nešto mekša i ne umaraju na duljim putovanjima.

Fiat 500L Living, kada sve oduzmemo i zbrojimo je logičan dodatak tzv. obitelji 500, te će sigurno naći mjesto među mlađim obiteljima s više djece. Uostalom, kupci 500L su u prosjeku 10 godina mlađi od kupaca automobila iste kategorije.