Fiat / Testovi

Fiat 500L Trekking

Priča o Fiatu 500 je priča o uspjehu, a priča o Fiatu 500L je logičan nastavak pa kod predstavljanja modela 500L Trekking moramo ponoviti neke činjnice.

Izniman uspjeh Fiata 500, koji danas drži čak 27 % tržišnog A segmenta u Europi, što znači da je skoro svaki treći mali gradski automobil kupljen u Europi Fiat 500, ponukao je Fiat na razvoj većeg modela. Ne, nisu samo povećali postojeći model, nego su napravili potpuno novi, ali sa snažnim dizajnerskim poveznicama, što se pokazalo izvrsnim. Naime, Fiat 500L, predstavljen na Ženevskom auto salonu 2012. je tijekom 2013. zasjeo na prvo mjesto u segmentu kompaktnih MPV-a u Europi, gdje na pojedinim tržištima zauzima od 10 do čak 41 % udjela.

Fiat 500L se proizvodi u novoj Fiatovoj tvornici u Kragujevcu, a baziran je na platformi posljednje generacije Fiat Punta.

Iako je dug svega 4,14 m, 500L ima iznimno prostranu kabinu pa konkurira automobilima, u Europi najrasprostranjenijeg, tržišnog C segmenta, koji su u pravilu oko 15 cm dulji. Potvrda tome su prodajni rezultati u Italiji, gdje je Fiat 500L najprodavaniji diesel-ski automobil u 2013., odnosno prodavaniji i od VW Golfa.

Obzirm da je na tržištu sve veća potražnja SUV karoserijskih oblika i dizajnerskih elemenata, u svim veličinama, 500L, koji spada u kategoriju kompaktnih MPV-a, idealna je baza za doradu u tom smjeru. Tako je FIat odlučio proizvesti izvedbu Trekking, koja osim stilskih SUV dorada ima posebno razvijenu kontrolu trakcije pogonskih kotača, što mu omogućuje bolja vozna svojstva na skliskim i neasfaltiranim površinama. Ne, kao automobil s pogonom na sve kotače, ali daleko bolje od običnog s klasičnim prednjim pogonom.

Dizajnerski gledano, Trekking je najatraktivnija inačica modela 500L, što potvrđuju i prodajne brojke. Naime, 500L Trekking je za samo 3 mjeseca prodaje zauzeo 15 % udjela u godišnjoj prodaji modela 500L.

Izmjenjen prednji i stražnji branik te pragovi i rubovi blatobrana u tipičnom SUV stilu, izvrsno su se uklopili u bazni dizajn automobila. Tome su dodani atraktivni aluminijski naplatci pa je ovo automobil koji osvaja na prvi pogled. Naravno, sviđa se svima onima, koji vole te SUV/MPV/Crossover modele, a rekosmo, to je danas “IN”, odnosno sve je više kupaca koji baš to žele.

Iznutra je sve identično kao u modelu 500L, uz dodataka dvobojnog kožnog upravljača i kožnih umetaka na sjedalima i oblogama vratiju. Zbog toga Trekking izgleda još skuplje, ali i razigranije od standardnog 500L.

Testni model je dodatno imao Beats by Dre audio sustav te pregršt, što standardne, što dodatne opreme, uključujući i sustav automatskog zaustavljanja vozila pri nailasku na prepreku u gradskoj vožnji.

Isprobani 500L Trekking imao je 1,6-litreni turbo diesel motor snage 105 KS, dakle isti motor kao i testni 500L Living koji smo vam predstavili prije dva tjedna i sve tada navedeno vrijedi i ovdje. S ovim motorom, koji dolazi u kombinaciji sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, 500L Trekking je ugodno voziti. Izvrsna zvučna izolacija motornog prostora, zahvaljujući kojoj zaboravite da se radi o motoru pogonjenom plinskim uljem, uz dovoljno zakretnog momenta i snage u svakom trenutku, zaslužni su za zadovoljstvo vozača, ali i putnika. Tipka za aktivaciju posebnog režima kontrole proklizavanja nalazi se kod ručne kočnice i to je nešto što će prosječan korisnik ovog automobila koristiti rijetko, prvenstveno kada padne prvi snijeg pa je potrebno izači s parkirnog mjesta još neočišćene ulice. Dobar dodatak, ali ne od presudnog značaja za odluku o kupnji, jer se u ovoj kategoriji automobili kupuju zbog izgleda i upotrebljivosti prostora kabine.

U tom segmentu je ovaj automobil također izvrstan i snažno konkurira modelima iz tržišnog C segmenta, koji su po duljini oko 15 cm veći. Prtljažni prostor je dovoljno velik, ali i modularan, zahvaljujući dvostrukom dnu, odnosno polici koja se može postaviti u nekoliko položaja, ovisno o potrebi pregrade prtljažnog prostora po visini. Jednostavan preklop stražnjih sjedala dodatno povečav prostor, a sklapanje suvaozačevog, omogućuje prijevoz prilično dugih predmeta.

Uostalom Fiat 500L je MPV (Multi Purpose Vehicle) ili u prijevodu, višenamjensko vozilo. 500L Trekking je još jedan korak više.