Fiat / Testovi

Fiat 500L

Predstavljen na Ženevskom auto salonu u ožujku, tijekom 2012. godine Fiatov novi monovolumen stigao je na europsko tržište pa tako i na hrvatsko. Proizvodi se u Kragujevcu, izrađuje na platformi Grande Punta i nosi naziv prema automobilu s kojim dijeli dizajnerske elemente.

Fiat 500L nasljeđuje model Ideu, s kojom dijeli samo i doslovce ideju. Naime, radi se o relativno malom monovolumenu baziranom na platformi automobila iz tržišnog B segmenta, no zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, inspiriranom najmanjim Fiatom, 500L nudi nešto posebno i pravo je osvježenje u kategoriji kojoj pripada.

Dakle, niije ovo nikakav napuhani Fiat 500, kako bismo mogli zakljućiti prema nazivu, već model u zasebnoj kategoriji, koji dovoljno slići na talijanskog mališana da bi koristio njegov naziv.

Ponukani usjehom Cinquecenta, kojeg mnogi u Hrvatskoj i dalje krivo nazivaju Fićekom, u Fiatu su odlučili primjeniti retro dizajn i na ostale automobile pa je prvi od njih upravo ovaj monovolumen. Prostrana kabina u automobiliu ne puno duljem od 4 metra nudi mjesta za petoro i njihovu prtljagu. U pripremi je i model sa sedam sjedala, koje će se vjerojatano zvati 500XL, no o njemu kada dodje vrijeme. Da, iznenađujuče puno prostora i pohvala za koncept koji u kraćem automobilu nudi jednako ili više prostora od nekih automobila tržišnog C segmenta. No, nismo zadovoljni sa sjedalima. Tvrda, visoko postavljena i malih sjedećih površina, ne pružaju komfor kakvog očekujete od obiteljskog automobila i svakako nisu u rangu Fiatovih sjedala na kakve smo navikli.

Fiat 500L nudi poznatu paletu motora, od kojih posebno izdvajamo dvocilindrični turbo-benzinski motor zapremine 0,9 l i maksimalne snage 77 kW (104 KS). To je najsnažniji i najštedljiviji motor u ponudi za europsko tržište. Motor koji se pokazao iznimno zanimljivim, kako zbog svoje konstrukcije, tako radi male potrošnje, odnosno emisije CO2.

Na žalost, isprobali smo početni benzinski motor u ponudi. 1,4-litreni četverocilindrični atmosferski motor ima maksimalnu snagu 70 kW (95 KS) no kad nakrcate obitelj i prtljagu, nije dovoljno. OK, možete od točke A do točke B, no uz držanje motora u višim brojevima okretaja, što narušuje komfor i povečava potrošnju. Osim navedenih benzinskih, u ponudi je i 1,3-litreni turbo diesel maksimalne snage 62 kW (85 KS), no zbog većeg zakretnog momenta to se čini kao bolji izbor.

Fiat 500L je jedan od najzanimljivijih malih monovolumena na tržištu, zahvaljujući dizajnu koji vas neće ostaviti ravnodušnim To je jedan od onih automobila koji će vam se svidjeti ili neće. Uostalom, dizajn je daleko ispred svih ostalih kriterija pri odabiru kupaca pa ćemo vidjeti kojih je više. Hrabra odluka Fiata, zasnovana izvrsnim prodajnim rezultatima malog 500, ali ipak s ciljano drugom publikom.

Tags: /