Fiat / Testovi

Fiat Doblo

Novi Fiat Doblo je na Hrvtaskom tržištu dostupan s dva paketa serijske opreme, jednim benzinskim i tri turbo diesel motora. Radi se o ukupno drugoj generaciji Fiatovog dostavnog vozila koje osim radne ima i putničku verziju.

Upravo ta putnička, je ona o kojoj govorimo. Iznimna prostranost kabine, posebno prtljažnog prostora i povoljnija cijena od adekvatnog monovolumena je prednost ovakvih izvedbi dostavnih vozila s ograničenjima u dodacima luksuza i dizajna, koji je prilagođen utovaru robe na paleti, viljuškarom. Dakle, radi se uvijek o kutijastom obliku karoserije, koji je Fiat solidno zamaskirao u ovoj drugoj generaciji pa kad ga pogledamo sprijeda pod kutem, izgleda prilično moderno i zaobljeno. Obilazak oko ovog automobila ipak daje do znanja da se izvorno radi o dostavnom vozilu, dakle radnom automobilu.

Unutrašnjost je, kad sve usmemo u obzir sasvim solidna, a opremljenost, u ovom skupljem paketu, nije loša i pruža i više nogo što očekujemo od ovakvog vozila pa ga talijani reklamiraju kao obiteljski automobil. Kabina je stvarno prostrana, a o prtljažnom prostoru ne treba puno govoriti jer je to ipak izvedba dostavnog automobila pa je on tradicionalno velik. Prednost ovog automobila u odnosu na monovolumen sličnih dimenzija nije samo u dimenzijama prtljažnog prostora, već i u nosivosti, primjerenoj za “dostavnjake”, a ne obiteljske automobile. To će posebno cijeniti kupci, koji ovakav automobil kupuju iz stvarne potrebe, a ne šminke.

Tko su kupci ovakvih vozila? Manji obrtnici, koji trebaju univerzalan automobil za svaki dan, kamperi, koji će si priuštiti prijevoz većeg šatora i puno više opreme, nego da su kupili monovolumen ili karavan sličnih gabarita po višoj cijeni itd. Dakle, proizvodnja ovakvog automobila itekako ima smisla.

Rekli smo da se radi o drugoj generaciji Dobloa. S punih 20 cm većim međuosovinskim razmakom i ukupno većim dimenzijama od prve generacije, novi Doblo je stvarno veliko vozilo. Zaobljen predni kraj i rubovi karoserije te ispupčena proširenja blatobrana, koja sada slijede luk otvora za kotač doprinjeli su u velikoj mjeri anuliranju kutijastog izgleda, iako je on, sa svim svojim prednostima u potpunosti zadržan.

Testni model imao je srednji, po obujmu i maksimalnoj snazi, diesel motor, 1.6 litreni turbo diesel, maksimalne snage 77 kW (105 KS) sa Start-Stop funkcijom u kobinaciji s ručnim mjenjačem sa šest brzina. Iako postoji i slabiji, mislimo da je ovo pravi početni model i da, ako stvarno mislite popuniti 790 l teretnog prostora, ne biste trebali razmišljati o uštedi kupnjom modela sa slabijim motorom. Ipak je to velik automobil, zavidne nosivosti, kojeg ste baš zbog toga kupili.

Opcija je treći red sjedala pa Doblo može biti i za prijevoz sedam osoba, a u standardnoj izvedbi s pet, prtljažnik se može povećati sa izvrsnih 790 na ogromnih 3.200 l.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, novi Doblo ima velike audute kod kupaca koji iz stvarne potrebe kupuju automobile s prostranom kabinom i prtljažnim prostorom, a jedina nam je zamjerka što su prednja sjedala preblizu jedna drugom, iako prema vratima ima puno prostora. Pomak od par centimetara prema rubovima karoserije doprinjeo bi daleko većoj udobnosti, a mjesta ima.

Tags: /