Fiat / Testovi

Fiat Linea

 

IMG_2392Zamišljen kao odgovor na potrebe tržišta zemalja u razvoju, koja su tradicionalno naklonjena limuzinskim oblicima automobila, a slabije platežne moći stanovnika u odnosu na razvijene zemlje, Fiat je 2007. ponudio automobil baziran na platformi Grande Punta, Fiat Lineu. Dočekan, kao nasljednik tradicije proizvodnje Fiatovih manjih i srednje velikih limuzina, završene s Mareom, ovaj automobil je, ovisno o tržištu, postigao dobre proizvodne rezultate. U Hrvatskoj nije dočekan s ushićenjem, prvenstveno zbog trendova koji su vladali. U to doba male limuzine je rijetko koji proizvođač nudio našem tržištu. Danas, kada to čine mnogi, Fiat nudi odgovor u obliku redizajna, kojim ova, inače solidna limuzina, dobiva na atraktivnosti.

Redizajn prednjeg i stražnjeg dijela automobila, doprinjeo je da automobil izgleda skuplje, a sam karoserijski oblik je dovoljno skladan i cjelovit pa automobil ne izgleda kao Punto s limuzinskim prtljažnikom, već kao zasebna cjelina, jedan potpuno neovisan proizvod. To je u potpunosti u trendu s današnjom proizvodnjom pa ovdje vidimo koliko je Fiat s Lineom bio ispred europske konkurencije. To i jest osnovni razlog zašto u startu nije bio shvaćen, barem na našem tržištu. U velikim zemljama poput Brazila i Indije, nije bilo tih problema, a tamo se i ostvaruju prave prodajne brojke, tako da je hrvatsko tržište za takav jedan koncern gotovo nebitno. No, radi se o europskom prozivođaču, a mi jesmo europska zemlja pa je, evo i redizjaniran model sada ovdje, kako bi se uhvatio u koštac s potpuno novom europskom konkurencijom. Ovdje prvenstveno mislimo na dvojac iz PSA grupe.

Redizjan je, naravno, zahvatio i unutrašnjost, koja djeluje skladno i dovoljno atraktivno za ovu kategoriju automobila. Voljeli bismo da su prednja sjedala nešto mekša, komfornija, no to je jedina zamjerka Linei.

Isprobali smo inačicu s 1,3-litrenim turbo diesel motorom, maksimalne snage 95 KS. Zanimljivo, to je jedini motor u ponudi pa cijena od 104.569,92 kn za skuplji od dva paketa serijske opreme, ne samo da nije pretjerana, veće ovaj model stavlja na sam vrh pri odabiru.

Nagrađivani motor je i u ovom automobilu štedljiv i dovoljno snažan za sve situacije u prometu. Još u vrijeme dok su automobili hrđali, svi su hvalili Fiatovu mehaniku pa su dobra vozna svojstva ono što i očekujemo od svakog talijanskog automobila i tu Linea ne zaostaje.

Dakle, Linea je nakon redizajna, a u vrijeme kada u ovom segmentu postoji konkurencija, zanimljiv, konkurentan automobil.

Tags: / /