Vijesti

Fiat Panda Antartica – 30 godina Pande 4×4

Na sajmu automobila u Frankfurtu 2013. godine, Fiat će predstaviti model Panda Antartica, ograničeno izdanje koje će obilježiti 30. godišnjicu modela 4×4.

S više od 400.000 prodanih vozila, 3 generacije i nekoliko uspješnih posebnih serija, od svog prvog izlaska na tržište 1983. godine pa do danas, Panda 4×4 jedinstven je koncept koji se ističe u masi. Za proslavu 30. rođendana, novi će model Panda Antartica biti premijerno prikazan na sajmu u Frankfurtu: ograničeno izdanje utemeljeno na modelu 4×4 Rock, vozilu koje je potuklo prodajne rekorde prethodnih generacija s udjelom od 15% u Europi.

Za novu je posebnu seriju izvana karakteristična dvobojna karoserija – bijeli automobil s crnim krovom – kao i niz upadljivih značajki koje daju još više osobnosti malenom 4×4 gradskom automobilu: sivi naplatci od lake legure 15″ u visokom sjaju, narančasti poklopci kotača, svjetla za maglu, zatamnjena stakla, narančasti okviri retrovizora i posebna oznaka na središnjem stupu.

Unutrašnjost je opremljena elegantnim sivim i narančastim presvlakama, dok su već poznata i kod kupaca omiljena praktičnost i u udobnost u putničkom prostoru zajamčeni provjerenim stražnjim sjedalom s 3 sjedeća mjesta i 60/40 preklopivim naslonom, a u osnovnoj je opremi i sjedalo vozača podesivo po visini.

S početkom prodaje u ovom ograničenom izdanju do kraja godine, model Fiat Panda Antartica bit će dostupan s 0,9-litrenim TwinAir Turbo motorom snage 85 ks i 1,3-litrenim MultiJet II dizel motorom od 75 ks, oba opremljena sustavom Start&Stop.

Specijalna će serija biti opremljena svim istaknutim značajkama modela 4×4 koji je prošle godine zasluženo zaradio titulu “SUV vozila za 2012. godinu” prema britanskom magazinu Top Gear. Ugrađen je pogonskim sustav s “okretnim momentom na zahtjev” koji se uključuje automatski po potrebi pa lako možete mirno svladati svaku neugodnu situaciju u vožnji. Model Panda 4×4 opremljen je i sustavom ESC (elektronički sustav za nadzor stabilnosti vozila) s funkcijom ELD (elektronička blokada diferencijala) u osnovnoj opremi. Sustav osigurava dodatnu pomoć u vožnji i pokretanje na skliskim površinama.

Panda Antartica nudi svu dinamičnost i udobnost koji su vam potrebni za uspješno svladavanje dugih i izazovnih putovanja zahvaljujući, prije svega, preinačenom ovjesu, dok mjenjač sa 6 brzina i niskim prvim stupnjem prijenosa u kombinaciji s motorom TwinAir Turbo dodatno naglašava off-road sposobnosti modela i jamči optimalno kretanje na uzbrdicama.

Za osiguranje maksimalnog držanja ceste na svim vrstama površina novi je model opremljen posebno razvijenim univerzalnim gumama 175/65 R15 84T M+S i jedini je gradski automobil koji ih ima u osnovnoj opremi. Posebne gume dizajnirane su za upotrebu po ledu i snijegu, ali i na cestama i makadamskim putovima. To znači da je razina trakcije na površinama sa slabim prianjanjem 20% bolja nego na prethodnom modelu. A valjalo bi istaknuti da ova ultimativna fleksibilnost ne utječe na potrošnju goriva i troškove rada jer, u stilu dobivanja više, kupci modela Panda Antartica ne moraju brinuti o zamjeni guma izmjenom godišnjeg doba.