Ford / Testovi

Ford S-Max

Ford S-Max predstavljen je na autosalonu u Ženevi 2006. godine. U studenom iste godine proglašen je Autom godine 2007., a 2010. napravljen je blagi redizajn. Zamišljen je kao automobil koji će objediniti prostranost velikog monovolumena i vozne karateristike sportske limuzine i ponuđen je europskom i kineskom tržištu. Za Europu se proizvodi u Belgiji, a za Kinu u toj zemlji.

To što je nakon četiri godine tek napravljen redizajn, govori o uspjehu i prihvaćenosti modela. Radi se o velikom, gotovo 4,8 m dugačkom monovolumenu sa sedam sjedala, koji ne izgleda glomazno, zahvaljujći tome što je visina u odnosu na širinu vozila manja za čak 22,5 cm pa je vizualno S-Max nešto između monovolumena i karavana.

Nešto niži krov od uobičajenih proporcija monovolumena nije narušio prostranost kabine i odrasle osobe, prosječne visine, namaju problema sa sjedenjem čak ni u trećem, pomoćnom, redu sjedala pa možemo reći da je Ford S-Max, ne samo vozilo sa sedam sjedala, već stvarno vozilo za prijevoz sedam osoba.

Kad već spominjemo sjedala, moramo reći da su prednja tvrda i izrazito sportski profilirana što je primjerenije nekim drugim vrstama vozila i više bismo voljeli nešto komfornija, obzirom da je ovo ipak automobil za prijevoz više osoba na duljim relacijama.

Vozna svojstva su više u skladu s prednjim sjedalima pa će u njima uživati svi koji vole automobile sportskih karakterisitika. Ovjes je tvrd i ne dozvoljava neugodno naginjanje karoserije, što se zna primjetiti kod nekih drugih monovolumena, no možda je, za ovu vrstu vozila, poput prije spomenutih sjedala, malo pretvrd.

Ako se vratimo na početak priče, kada smo rekli da su u Fordu htjeli napraviti automobil koji će biti prostran kao monovolumen, a voziti se kao sportska limuzina, onda su ove primjedbe zanemarive i više govore da su uspjeli u svojoj namjeri, nego o nedostacima.

Testni model imao je dvolitreni turbo benzinski motor, maksimalne snage 149 kW (203 KS) uz koji stoji naziv EcoBoost. Da se ne radi o ekološkom modelu govori prosječna potrošnja od 12,1 l na 100 km. Ekološkije je odabrati jedan od turbo diesel motora u rasponu snaga od 103 kW (140 KS) do 147 kW (200 KS). Ako pak više volite benzince, raspon snaga ponuđenih motora se kreće između 118 kW (160 KS) i 176 kW (240KS).

Zanimljivo je da se i najsažniji motor također zove EcoBoost. Radi se također o dvolitrenom turbo benzinskom motoru, ali veće snage pa je ovaj “Eco” očito jer se radi o motoru koji zamijenjuje rastrošniji 2,5-litreni motor ugrađivan prije redizajna.

Na hrvatskom tržištu postoje tri serijska paketa opremljenosti: Trend, Titanium i Titanium S, a uz ručne dostupni su tzv. Powershift automatski mjenjači s dvotrukom spojkom. Karakteristike večine današnjih automatskih mjenjača anuliraju potrebu za ručnim mijenjanjem brzina i pravovremeno prebacuju brzine u svakom režimu vožnje. Tako je i s ovima koje upotrebljava Ford pa je mogućnost ručnog mijenjanja, isto kao i Sport mod, nešto što će te rijetko koristiti, ali je zgodno da postoji.

Cijena S-Maxa u Hrvatskoj je od 30.706 eura. Testni model koštao je 47.491,74 eura.

Tags: /