sport

Formula 1 želi se “riješiti” kazni na gridu

Charlie Whiting, direktor utrka Svjetskog prvenstva Formule 1, nada se kako će se regulacijama koje su u izradi za sezonu 2021. “riješiti” kazni na gridu.

Tijekom ove sezone od 21 utrke, prije objavljivanja kazni na gridu, reduciran je broj motora s četiri na tri. Vozači smiju koristiti samo tri motora, tri MGU-H i tri turbo punjača, ali i samo dva MGU-K, dva spremnika energije i dvije kontrole elektronike. Time se dodaje veći naglasak na pouzdanost sustava naspram izvedbe vozača.

Oštro su kritizirane i kazne zbog novih elemenata pogonskog sustava, prvenstveno zato što su vozači kažnjavani za ono na što nemaju direktan utjecaj.

Whiting uvjerava kako je cjelokupnoj administraciji Formule 1 u interesu u potpunosti osloboditi sport od takvog načina kažnjavanja.

“Kada bi bilo moguće, najradije bi uklonili sve kazne na gridu, to je u konačnici naš cilj.”

U reviziji je i sustav pravila vezanih uz promjenu mjenjača, koji nalaže kako vozač mora dovršiti šest utrka da bi se promjena mogla izvršiti bez kažnjavanja, no Whiting isključuje mogućnost ikakvih preinaka po tom pitanju u bližoj budućnosti.

“Imamo sustav koji dobro funkcionira i za sada nema potrebe za promjenom,” dodaje Whiting.

“Dozvoljena su tri mjenjača kojima se može slobodno raspolagati, ni manje ni više. Tri je konačan broj dostupnih mjenjača po sezoni.”

“To je jedno od pitanja o kojima razmišljamo za sezonu 2021. godine. Uvesti će se prilično razumljiva pravila sa brojnim promjenama,” zaključuje Whiting.

Izvor: GP1.hr