Vijesti

Globalni rezultati potvrđuju vodeću poziciju Volva na području sigurnosti

Volvo nastavlja put prema svojoj viziji da do 2020. godine proizvede automobile u kojima nitko ne bi trebao smrtno stradati ili se teško ozlijediti. Brojni nezavisni sigurnosni testovi provedeni tijekom protekle 2013. godine, potvrdili su da je švedska kompanija i dalje vodeća kada je u pitanju sigurnost. Nedavno je Volvo S80 nagrađen 2014 Top Safety Pick+ nagradom od strane američkog osiguravajućeg instituta za cestovnu sigurnost (IIHS), dok je u godini iza nas Volvo isporučio milijuntni automobil opremljen inovativnim sustavom automatskog kočenja.

“Svi rezultati na sigurnosnim testovima tijekom 2013. godine naglasili su našu vodeću poziciju u automobilskoj sigurnosti. Ponosni smo što našim kupcima možemo ponuditi najsigurnije automobile na svijetu.”, izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Cars kompaniji.

Od 2014. godine IIHS će pokrenuti novi testni program koji će ocjenjivati i rad sustava za prevenciju od frontalnih udaraca. To znači da će modeli S60, XC60 i S80, koji posjeduju sisteme City Safety (automatsko kočenje pri manjim brzinama), Collision Warning with Full Auto Brake (upozorenje na udarac s automatskim kočenjem) i Pedestrian Detection (sustav otkrivanja pješaka), biti među sigurnim kandidatima za 2014 Top Safety Pick+ ocjenu.

EuroNCAP je u 2013. godini predstavio novi testni program namijenjen sustavima automatskog kočenja, a koji ocjenjuje rad spomenutih sustava te uključuje test naleta na stražnji dio vozila pri gradskoj i međugradskoj vožnji, a koji će biti sastavni dio testnog programa za 2014. godinu.

Volvo XC60 opremljen City Safety sustavom bio je među najboljima u gradskim uvjetima vožnje, dok je V40 briljirao u “međugradskoj” kategoriji.

“Pozdravljamo odluku vodećih sigurnosnih instituta da u svoje programe testiranja uključe i sustave za izbjegavanje udarca. To kupcima daje bolji uvid u prednosti sustava automatskog kočenja, što će dovesti i do rasta njihove popularnosti.”, ističe Broberg.

Iako niti jedan Volvov model nije bio podvrgnut EuroNCAP sigurnosnom testu u 2013. godini, Volvo V40 testiran 2012. godine ostao je automobil s najboljim postignutim rezultatom u povijesti ovog instituta. V40 je istovremeno postigao i najbolji rezultat svih vremena u kategoriji zaštite pješaka, ostvarivši 88 posto ukupnog rezultata. Pionirski rad Volva na zaštiti pješaka rezultirao je osvajanjem 2013 Global NCAP Innovation nagrade.

Tags: