sport

Gorivo je bitan faktor u novoj turbo eri Formule 1

Izvor: Mercedes media

U novoj eri Formule 1 s V6 turbo motorima gorivo je od velike važnosti s obzirom na to da momčadi pokušavaju izvući koliko god je moguće više iz pogonskih sustava posljednje generacije. Auto Motor und Sport navodi da je Renault u Barceloni dobio 12 konjskih snaga zahvaljujući posve novoj mješavini goriva francuskog partnera Totala. Osim toga, po Red Bullovom velikom trošku je novo gorivo doneseno u skladu s homologacijom kako bi moglo debitirati u Španjolskoj. Red Bullov šef Christian Horner kaže da će još toga uslijediti kasnije.

“Govorimo o 20 konjskih snaga, Mercedes ima prednost – to možete vidjeti u usporedbi s momčadima kojima isporučuju svoje motore”, rekao je.

Prema dopisniku Michaelu Schmidtu, Horner misli na McLaren koji Mercedesov motor opskrbljuje gorivom momčadskog sponzora Mobila. Međutim, čini se da ostali Mercedesovi timovi, Force India i Williams, trenutno koriste superiorno gorivo Mercedesovog naslovnog sponzora Petronas. Renaultov Rob White kaže:

“S turbo motorima su dobavljači goriva krenuli od nule, zbog čega vidimo ove velike skokove u performansama na početku sezone.”

Prema izvještajima iz Italije, Ferrarijev predsjednik Luca di Montezemolo je također prepoznao važnost goriva u 2014. potičući svoj tim da se približi svom dobavljaču Shellu. U Barceloni je jedino Red Bull dobio 12 konjskih snaga s novim Totalovim gorivom dok će ostali Renaultovi kupci (Lotus, Toro Rosso i Caterham) morati pričekati do ovog vikenda u Monaku. Aktualni svjetski prvaci su navodno izračunali prednost goriva iz Barcelone u odnosu na prethodnu specifikaciju a to je tri desetinke na pravcu. Zaista, dok je Mercedesov Nico Rosberg natjerao svoj W05 do 334,5 km/h, Daniel Ricciardo nije puno zaostajao s 328,8 km/h. Horner je pritom izjavio:

“Ako možemo smanjiti deficit našeg motora za 50% onda možemo pobijediti Mercedes.”

Izvor: GP1.hr