sport

Haasovi rivali iznenađeni ‘čudnom’ brzinom

Haasovi rivali iz sredine poretke iznenađeni su činjenicom da je američka momčad s oba bolida uspjela ući u treću kvalifikacijsku rundu za VN Japana.

Haas je sva tri slobodna treninga na Suzuki bio izvan top 10, ali su se u drugoj kvalifikacijskoj rundi uspjeli probiti čak i kao četvrta najbrža momčad da bi na kraju Romain Grosjean odvezao identično vrijeme kao i Sergio Perez u Q3.

Toro Rossov Carlos Sainz, koji je postavio 14. vrijeme, kaže da je Haas došao niotkud, a Perez je otišao korak dalje te je performanse američke momčadi okarakterizirao kao izuzetno čudne.

“Meni to izgleda kao da oni zapravo imaju jako dobar bolid, ali da još nisu shvatili kako raditi s njim,” rekao je Perez za Autosport i nastavio.

“Međutim, kada god vidite kompetitivan Haas, ispada da su oni vrlo kompetitivni. Odjednom mogu odraditi brz krug, posebno kada je Grosjean u bolidu. No, oni su generalno brzi, baš kao i Williams.”

Najbolji kvalifikacijski rezultat sezone za Haas išao je pak na štetu Williamsa. Valtteri Bottas i Felipe Massa ispali su u drugoj kvalifikacijskoj rundi.

“Iznenađenje je to što je Haas bio brži od onoga što smo mi očekivali prema nedavnim utrkama. Bez Haasa, mi bismo imali oba bolida u Q3. Bili smo desetinku sporiji od Force Indije u Q2. To je frustrirajuće,” rekao je Massa.

Iako rivali vide Haasovu brzinu čudnom, američka momčad kaže da je to sve zasluga njihovog rada, a posebno zasluga ‘otkrića’ u paketu nadogradnji iz Singapura. Iz Haasa kažu da su najviše napredovali s prednjim krilom koje sada funkcionira jer su ga modificirali preko noći te su ga koristili na trećem slobodnom treningu.

“Morali smo ga napraviti stabilnijim jer se jedno od zakrilca pomicalo. To smo stabilizirali i sve je ispalo u redu. Imali smo puno problema. Ako krenete u vikend s mehaničkim problemima na prvom treningu, nemate baš vremena procjenjivati i fokusirati se na razvoj novih dijelova. Ovo je bio prvi put da smo ih mogli koristiti i izvući podatke kako bi ih bolje shvatili. To je jedna od glavnih stvari i siguran sam da naš bolid bolje leži na ovoj stazi nego na ijednom drugom tipu staze. Znali smo da ćemo, ako možemo složiti krug, biti prilično brzi, ali isto tako smo mislili da je preambiciozno tražiti da idemo s oba bolida u Q3. Sve je ispalo super, zvijezde su se poklopile,” rekao je Gunther Steiner.

Grosjean smatra da je mogao biti i brži od Pereza, ali ga je prekasno otvaranje DRS-a koštalo tri ili četiri tisućinke. Esteban Gutierrez je pak bio sedmi najbrži u Q2, ali je u posljednjoj fazi Q3 bio blokiran od strane Lewisa Hamiltona te nije uspio dovoljno zagrijati gume.

“Najveća promjena je bilo novo prednje krilo koje je nam donosi pozitivnu budućnost. To mi pokazuje da idemo u pravom smjeru s nadogradnjama,” rekao je Grosjean.

Izvor: GP1.hr