Vijesti

HAK i Hrvatski Crveni križ predstavili projekt “I ti možeš spasiti život”

HAK i Crveni križHrvatski autoklub i Hrvatski Crveni križ pokrenuli su 21. listopada projekt “I ti možeš spasiti život”. Hrvatski autoklub predao je Hrvatskom Crvenom križu opremu za oživljavanje – šest lutaka za vježbu pružanja prve pomoći te dvije daske za imobilizaciju, a donirana oprema ustupa se gradskim organizacijama Crvenog križa Dubrovnika, Gospića, Knina, Križevaca, Vinkovaca i Zagreba.

Nabava opreme potpomognuta je donacijom Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA), koja je u svibnju 2014. potpisala Memorandum o razumijevanju sa Međunarodnom federacijom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), u nastojanju smanjivanja broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na cestama. FIA je pozvala autoklubove iz cijelog svijeta da se pridruže inicijativi posvećenoj poboljšanju svijesti o važnosti prve pomoći i nominiraju projekte za program donacija nazvan “Giving everyone the chance to be a life-saver”. Hrvatski Crveni križ podupro je Hrvatski autoklub u nominaciji projekta “I ti možeš spasiti život”, koji je, uz još 12 projekata iz cijelog svijeta FIA nagradila s 5.000 EUR.

HAK i Crveni križDr. Igor Bičanić iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb naglasio je kako u našoj zemlji nekoliko tisuća osoba godišnje umre jer im nitko nije pomogao u prvih nekoliko minuta od trenutka nesreće ili naglog obolijevanja. “Oko 70 posto osoba koje umru nakon srčanog udara – nisu trebali umrijeti, a od oko 400 reanimiranih osoba, svega njih tri izađu iz bolnice bez posljedica po zdravlje.”, rekao je dr. Bičanić i dodao kako se svakih pet godina doktrina pružanja prve pomoći mijenja te je rješenje za ove tragične brojke – sustavna edukacija iz područja pružanja prve pomoći.

Mr.sc. Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba rekao je da je u našoj zemlji u prometnim nesrećama od 1964. do 2013. poginulo 47.206 osoba, što odgovara veličini Siska ili Varaždina. “Hrvatski autoklub i Hrvatski Crveni križ surađuju godinama u edukaciji i provedbi ispita iz pružanja prve pomoći za kandidate za vozače. Prije dvije godine, zajedno smo proveli međunarodno istraživanje u sklopu projekta EuroTest koje je pokazalo da tek 7% vozača zna pružiti prvu pomoć na pravilan i kvalitetan način. Prošle godine Hrvatski autoklub i Hrvatski Crveni križ educirali su sve mehaničare i vozače HAK-a na poslovima pomoći na cesti.”, rekao je mr.sc. Viduka dodavši kako je cilj projekta podići svijest o važnosti poznavanja pružanja prve pomoći pogotovo jer se može dogoditi da ćemo je trebati sami ili nama najdraže osobe.

Prilikom čina primopredaje opreme, glavni tajnik Hrvatskog autokluba g. Zvonko Šmuk i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa g. Robert Markt rekli su kako ovaj projekt predstavlja daljnji iskorak u suradnji dvije organizacije, a na boljitak svih naših sugrađana.